Огромен интерес към новия български филм „Воевода“ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Филм за Румена воевода е първата българска кино премиера за 2017 година

Въздействащата история за воеводата Румена излезе на голям екран на 13 януари и само за 3 дни бе гледан от над 15 хиляди човека

Подготовката на зрелищната продукцията "Воевода"от зараждането на идеята до излизането на филма на бял екран отне на режисьора Зорница София повече от 7 години. Той е напавен по спомени на очевидци и по разказа "Румена войвода" от Николай Хайтов, който разказва история на майка, принудена да остави дете и дом за да оцелее в суровия мъжки свят на XIX век.

Истинското име на Румяна войвода, както е известна в родния си край, е Румяна Георгиева Павлова. Тя е родена е в село Гюешево, недалеч от Кюстендил, през 1829 г. и по думите на баща й това е станало в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни. През 1856 г. излиза в гората като хайдутин и организира чета. Стоян Ковача първи се присъединява към четата й и става неин байрактар.

Мощен звук на гайди постави началото на гала премиерата на "Воевода" миналата седмица в София. В унисон с хайдушката тематика по червена чипровска черга, вместо по червен килим, преминаха над 800 души. Пищни народни носии и хайдутски облекла допринесоха за автентичната атмосфера на събитието.

"Румена е доста луда, доста дива жена. Има много любопитни спомени на очевидци за нея. Явно е била извън форматите, извън това, което се е считало за стандартно за жените поне в онова време", коментира Зорница София, която изпълнява и главната роля, която също е и продуцент и сценарист на филма.

Детският образ на Румена воевода е поверен на дъщерята на Зорница София – Ники-Амрита. Валери Йорданов е в ролята на Стоян Ковача – другото главно действащо лице и байрактар в четата на Румена Воевода.  

Исторически филми се правят рядко, а изборът централният образ да принадлежи на силна, волева и сложна жена – Румена войвода, която е малко позната историческа личност, прави проекта изключително интересен.  

"Нашата кауза е да разкажем нейната история в един автентичен хайдушки филм", пишат  още създателите на "Воевода".

"Историята на една силна и смела жена в страшни мъжки времена. Преди век и половина, все едно е днес, тя се бори да помири мъжките с женските си качества, бунтовника с майката и любимата, в конфликт с нормите на обществото и на собствените си другари. Нашата мисия е да разкажем болезнено реалистично тази позабравена българска история, защото я считаме за национално съкровище. Нашият филм ще бъде капсула с национална памет".

Вашият коментар