Пловдив каравана – Артистичен лагер на открито

Шатрите на театъра ще се разгънат на три локации из града

През 2013 година Международна асоциация за пътуващи театри получи една необикновена покана в пощенската си кутия. Накратко тя гласеше: „Град Пловдив кани Международна асоциация за пътуващи театри да подкрепи кандидатурата ни за Пловдив – Европейска столица на културата 2019“…

Чакайте! Тази история вече ви я разказахме?! Да, да, сигурни сме, че ви я разказахме! Е, добре! Тогава нека ви разкажем следващата глава:

Пътуващите театри са мобилни пространства за творчество и разпространение на сценично изкуство. Пътуващите трупи, сформиращи Международно обединение за пътуващи театри (CITI), са професионалисти в уличното изкуство и биват ръководени от един артистичен екип. Те са избрали да предлагат и разпространяват своите спектакли сред публиката посредством свои лични мобилни съоръжения. Видът на тези съоръжения се определя от типа на спектаклите, сценографията, маршрутите за изминаване, както и от начина на живот на артистите. Биващи различни на вид, тези мобилни съоръжения дават възможност да се използва публичното пространство на различни места, независимо дали местонахождението им е предназначено за спектакли или не.

В тази перспектива ще се състои и Пловдив каравана – Одисея На Пътуващите Театри през 2019 година, за да оживим кварталното публично пространство, да се срещнем с Другия, да превърнем странстването в място за срещи.

На първите срещи на Международно обединение за пътуващи театри, в края на 1999-та, се събират повече от 30 трупи, разпознаващи се в названието „пътуващ театър“, а също и в „сподвижници по пътя“. Днес Международно обединение за пътуващи театри наброява около 60 активни пътуващи трупи и сподвижници по пътя. Едновременно професионална организация и мрежа от актьори. Често биват организирани срещи за обмен, които събират професионалисти на живия спектакъл, избрани хора, архитекти и урбанисти, изследователи, социолози, журналисти, административни чиновници и всички представители на професии, свързани с пътуване.

„Всички ние идваме, за да пробудим въображението, смеха, мечтите и тайните. Каним жителите да вземат участие организирано или спонтанно в предстоящите дейности на Odyssée Plovdiv Karavana, като участници или наблюдатели в спектакли и работилници, насърчаващи изразяването, импровизацията и срещите.“

Какво е Пловдив Карвана? Една оркестрирана сценография от шатри, юрти, тенти, каравани и превозни средства, пригодени за спектакли на открито. Всичките тези места ще приютят събития, музика, танци, цирк, театър, балет, кинопрожекции. Една сценография на одисеята видима от приветливите, канещи и отворени места за срещи, където има място за сядане, за обмен, за пиене, информация, мислене и четене. За почивка.

От 1-ви до 10-ти юни трупите на Международна асоциация за пътуващи театри (CITI – Centre International pour les Théâtres Itinérants) ще създадат 3 големи артистични лагера – в кв. „Тракия“, в кв. „Столипиново“ и на Гребната база. Градът ще посрещне повече от 200 творци, техници и музиканти, които ще споделят своето изкуство с гостите и жителите на Пловдив. Кулминацията е грандиозен Парад в центъра на Пловдив на 10-ти юни, от 17:00 часа.

На всяка от локациите едно загадъчно село ще изникне, цветните покриви на шатрите ще изпълват града на тепетата, знамената на невъзможното ще се развеят във въздуха. В рамките на 10 дни, Пловдив ще се превърне в летен кервансарай. Разпръснати из града, 15 на брой трупи от Пловдив каравана, дошли от Белгия, Швейцария, Франция ще разпънат лагерите си и начертаят географията на един ефимерен космополитен град, който отдава почит на театъра и изкуството. Пеещите викове на артистите ще се слеят в един единствен глас, за да подарят възможността за една изключителна среща, поставена под знака  на свободата.

Повече от 50 представления под шатрите, безброй спектакли на ден, импровизирани концерти и много идеи за обсъждане на сцената или зад кулисите. Невъзможното не е далеч, дори сякаш вече е тук.

Събития:

https://www.facebook.com/events/268993360646906/ – Facebook събитие за квартал „Столипиново“

https://www.facebook.com/events/2260831710800433/ – Facebook събитие за Гребна база

https://www.facebook.com/events/390413065145435/ – Facebook събитие за квартал „Тракия“

Проектът е част от програмата на ОФ „Пловдив 2019“

Вашият коментар