Пловдив се включва в Нощта на литературата днес (ПРОГРАМА)

Нощта  на литературата 2016 съвпада с Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май

Пловдив ще се включи за четвърти път, заедно с още 10 български градове – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Шумен, Перник и Добрич

В Европейската нощ на литературата, която стартира за пръв път през май 2006 година ще участват големи европейски градове от повече от 30 държави, сред които: Вроцлав – Европейска столица на културата за 2016 г., Лондон, Париж, Лисабон, Будапеща, Братислава, Хамбург, Берлин и други.  

Форматът на събитието е специфичен и към него се придържат всички участници. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност и нетрадиционното място за четене. На всеки половин час, във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език, прочетени от популярен човек. Във Великобритания, например Нощта е подкрепена от знаменитости като Кейт Мос, Марк Лоусън и Иън Макмилън.

В някои европейски държави през последните години, интересът е толкова голям, че отделните прояви, включени в събитието, продължават повече от месец, превръщайки се в най-големия европейски литературен фестивал.  

Символичният старт на Нощта в Пловдив ще бъде даден в 18 часа.

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА

ПРОГРАМА
11 май 2016г.

Народно читалище „Алеко Константинов-1954“
бул."Шести септември" № 160
032 266568, 0898 59753

18.00 – 21.00ч.
Поети и писатели от Литературен кръг "Метафора" (Николай Славов, Стефка Тотева, Светла Караянева, Рамела Бохосян и др.) четат откъси от „Пражкото гробище“ на Умберто Еко.

Книжарница „Хермес-Централ“ 
ул.“Княз Александър I“ № 43
089997716
18.00 – 20.30ч.
Писателката Ина Иванова чете откъси от литературни произведения на популярни европейски автори. За посетителите ще бъде подготвен щанд с техни книги.

Балабанова къща
Старинен Пловдив
ул. „Константин Стоилов“ № 57
032 627 082
0878 230 929
18.00 – 21.00ч.
•    Актрисата Ваня Давчева чете откъси от романите на Тери Прачет „Дракони в порутения замък”, „На лов за хърколак“ и „Дядо Коледа започва работа в зоопарка“.
•    Инж. Станимир Кънев и Ваня Давчева четат откъси от романа „Чернооката блондинка“ на   Бенджамин Блак.
•    Нина Йорданова чете откъси от романа на Умберто Еко „Пражкото гробище“.
In memoriam 
•    Стефан Бонев – „Последният курс на автобуса с белязаната седалка” и „Корените на света”.
•    Представяне на пловдивските автор Начо Христосков и Димитър Герганов.
•    Музикален фон – Веси Христозова – Лупо

Народна библиотека „Иван Вазов“
ул. "Авксентий Велешки'' № 17
032 654 901, 912
20.00 – 21.30ч. 
Програмата на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив е посветена специално и на 11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий и Ден на библиотекаря – професионален празник на библиотечните работници.
•    „Библиотекар за един ден“ – възможност желаещите да се докоснат до работата на библиотекарите, макар и за един ден, могат да упражнят тази професия като застанат на местата на щатните служители;
•    20.00 ч.- фоайе първи етаж –„Библионощ”:
•    Васил Караманлиев представя театрален колаж, включващ монолога на Хамлет от едноименната пиеса на У.Шекспир, откъс от „В очакване на Годо“ на С.Бекет и откъс от „Спасителя в ръжта“ на Дж.Д.Селинджър
•    Веселина Иванова /флейта/ и Никола Николов /виолончело/ представят камерен концерт, включващ Соната №5 от Хендел, Ларго – „Годишните времена“ на Вивалди и сюита „Планетите“, оп.32 „Юпитер“ от Густав Холст
•    литературно четене – Елена Диварова ще представи откъси от произведения на европейски автори, като част от Европейска нощ на литературата и стихове на  македонския поет Славе Гьоргьо Димоски от стихосбирката „Последните ръкописи”.

Bee Bop Café

ул. „Гладстон“ № 1
032594779
18.00 – 20.00ч.
Бардът Красимир Йорданов чете откъси от литературни произведения на популярни европейски автори. 

Дом на етносите

Домът на етносите в Пловдив ще отбележи 11 май – деня на създателите на азбуката Св. Св. Кирил и Методий. От 18:00 часа на втория етаж в къщата пред Тунела и Античния театър, където е и арт пространството на Дома, свои творби ще четат Антон Баев, Екатерина Костова, Станислава Станоева и Стоян Терзиев. С четене на разкази от приятеля и колегата им Стефан Бонев ще бъде почетена паметта му. А съпроводът на китара по време на литературното четене ще е на журналиста Хари Нигохосян.

Вашият коментар