Пловдивчани възкресиха легендата за българката Смеда (ВИДЕО и СНИМКИ)

Произведението бе подарък за града от Североизточна България за 6-ти септември

Това е най-добрата творба на момчетата върху 300 квадрата фасада за 2016-та година , но те са сигурни, че тепърва ще надскачат себе си

Легендата разказва за горда българка на име Смеда, която имала голямо семейство с 14 сина. По време на турското робство ги зарича да станат защитници на българската памет. Първите хроники за нея датират през втората половина на 17 век (1677 година) от турски пътешественик, който описва историята й в летопис. Смеда е била красива българка, добра по сърце и душа. Нейният род се заселва по сливенския край в началото на робството, но на няколко пъти са принудени да бягат и да се крият, след като домът й е опожарен на няколко пъти. Смеда, заедно с 14-те си сина, тръгват към Шумен, като по пътя мъжът й намира смъртта, посечен от турски ятаган. Българката се заселва на 20 километра от Шумен и зарича турски крак да не стъпва в селото. Оттогава дълги години синовете й пазят заръката, която местните жители помнят и до днес. 

Днес, това село вече е областен град и се нарича Смядово. Точно на 6-ти септември – Съединението на България младите художници Димитър Механджийски и Васко Лалов (PyroTechnix Crew) изрисуваха по свое виждане емблемата на града – Смеда. Млада, красива, гледаща напред в хоризонта, дали нейните синове няма да слязат от балкана и да се завърнат в родния си дом. 

Повече от седмица бе нужно на графити майсторите да изрисуват младата Смеда на 25-метровата фасада, която се вижда от целия град. Поръчката е на кметицата Иванка Петрова и подарък за всички жители на Смядово. Техниката, която използват Васко и Митко обаче този път е по-различна, като те оставят настрана стандартните флакони със спрейове, а рисуват с фасадна боя и валяци. Както се вижда от снимките всичко е изпипано до най-малкия детайл, все едно е рисувано с тънки четки. Момата от фасадата е в народна носия, копие на тази, която са носели едно време жителите в този край.  

Двете момчета бяха подкрепени от екипа на mediacafe.bg, които присъстваха през цялото време с тях в Смядово. Това е вторият проект на PyroTechnix Crew в града, като първият бе "Дървото на живота" в местното училище за 1-ви юни. 

Хубавата Смеда няма да е последната монументална рисунка. В градчето, прочуто по времето на соца със смядовската луканка, ще бъде увековечен и глиганът, който присъства и в герба на общината, а кметицата Иванка Петерова поиска от младите художници да изрисуват и Цар Калоян, което по всяка вероятност ще се случи през следващата година. 

Градчето е първенец по енергийната програма за саниране в региона. Общо четири са готовите обновените блокове, подписани са договори за още два, а догодина ще дойде реда и на останалите шест кооперации, предвидени за саниране. 

Вижте какво споделиха Stern и Dark първо за mediacafe.bg веднага след завършека на произведнието си

  • Видео и снимки от графита на училището в Смядово изрисуван за 1-ви юни може да видите ТУК.
  • Още снимки и други произведения на PyroTechix Crew може да видите в сайта за графити – graffiti.bg

За автора

Вашият коментар