Пред двеста души НУЛА32 разказа Градът в краката й (СНИМКИ И ВИДЕО)

Единственото пловдивско списание за стил и култура препълни двата етажа на бар Крафт на премиерата на 11-тия си брой

„Градът в краката ѝ“ е новият брой на списание НУЛА32. Верни на стила си, от редакцията на градското списание разказват през призмата на поредния непопулярен ъгъл и през очите на по-красивата част от Пловдив. В новия си брой НУЛА32 прави опит да разкаже многоликия образ на Жената – абстракция, идея, факт; да покаже жената на града в нейните всевъзможни проекции и светове. Но тази мисия на броя, ражда и неговите особености. Панайот Стефанов, главен редактор на списанието, сподели, че оттук се е появил риск броят да стане прекалено хаотичен, разпилян и противоречив:

“Едва когато всичко беше готово и започнахме да подреждаме текстовете в съдържанието, разбрахме че на някои от тях им е невъзможно да стоят един до друг, че не си приличат по нищо. Единайсетият ни брой ще съществува по този начин – многолик, непредсказуем и вълнуващ. И пак – противоречив. Може би на места ще ви обърква, ще ви се струва, че е непоследователен и ще е такъв. Но не е отговаря ли всъщност това описание най-точно на женската душевност?” – заяви Панайот Стефанов

„Градът в краката ѝ“ бе представен официално тази събота в бар Крафт, който се оказа тесен да побере всички желаещи да са сред първите, притежаващи от новия брой. Двата етажа на бара останаха препълнени от хора дълго след края на премиерата, коментирайки и обсъждайки чутото и прочетеното.

Единадесетият брой на НУЛА32 за пръв път обединява повече думи на жени, отколкото на мъже. Сред имената в броя ще срещнете Ина Иванова, Катерина Георгиева, Борислава Лозанова, Александър Секулов, Велина Филипова, Мария Шнитер, Мирослава Кацарова, Деница Димитрова и Красимира Чакърова.

НУЛА32 е безплатно градско списание, което излиза веднъж на всеки три месеца и се разпространява в десетки обекти из града. Списанието в няколкохиляден тираж създава градска култура като се опира на истории и образи от пловдивското минало и настояще, опоетизирани и разказани така, че от непознат фон в ежедневието да се превърнат във важен детайл, осмислящ живота в и на града.

Илия Димитров и Панайот Стефанов признаха, че „Градът в краката ѝ“ е може би и тяхната лична заблуда, че са разбрали жените.

Въобще „Градът в краката ѝ“ е нашата заблуда, че сме разбрали жените. Няма защо да се лъжем, на 23 не ни интересуват особено много други неща. Но опитът ни с другия пол се оказа напълно недостатъчен, за да се създаде един такъв брой, затова дадохме трибуна на толкова много дами да разкажат себе си в града, да разкажат за жените в своите животи, без характерното мъжко отношение на убийствена любов или омраза, което понякога е едно и също.

Редакторите предположиха, че след този брой мнозина биха ги обвинили в идеализиране и дори измисляне на женския образ, но контрираха, че жената в него, макар да няма конкретно име, тя е напълно реална – защото всеки е мислил за нея поне веднъж – “образ, който цял живот ще пълниш с книгите, които си чел, с музиката, която си слушал, с картините и небесата, които си гледал и който един ден може би ще вградиш в човек. “

 

Снимки: Mediacafe.BG; Тодор Ненов; Елиса Пеева

За автора

Вашият коментар