Предприемиера на One Architecture Week с изложба в Нощта

Най-големият фестивал за архитектура в страната One Architecture Week, който втора поредна година ще се проведе в Пловдив, стартира предприемиерно с изложба в Нощта на музеите и галериите. На 12 септември в офиса на „Едно“ на ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10 ще бъдат представени обяснителни текстови, аудио и видео файлове за предстоящия фестивал. Експозицията цели да представи на публиката идеите на събитието. Тя ще остане там до 19 октомври.

Самият фестивал се открива на 10 октомври под наслов „Възможното невъзможно“. Куратори са студио dontDIY – Светослав Мичев, Стефан Минков и Христо Станкушев. Една от целите е, използвайки архитектурата като културна материя, да се насочи вниманието към проблеми на съвременната култура.

Програмата тази година е изцяло фокусирана в Капана. "Самите пространства на Капана предизвикаха интереса ни да използваме квартала като лаборатория за архитектурни експерименти и затова заедно с кураторския екип решихме събитието да се проведе изцяло в тази част на Пловдив", обяснява директорът на ONE ARCHITECTURE WEEK Любо Георгиев.

Автори на визуалната идентичност са дизайнерите от Постстудио. Вдъхновени от манифеста те се заиграват с идеята за възможното невъзможно и създават един приказен свят в Капана населен с мишки. Андреан Нешев обяснява: "Искахме визуално да интерпретираме темата по достъпен начин, който да е разбираем за хора с всякакви интереси и вкусове."

Като част от подготовката за фестивала, директорът Любо Георгиев се включва и в лекцията „Как и защо променяме сградите си“ по време на Нощта на музеите и галериите. Събитието е на 13 септември от 19 часа в тютюневия склад „Тотал спорт“. В началото на лекцията един от присъстващите ще получи и пропуск за специализирания форум на Архитектурната седмица.

За автора

Вашият коментар