Приемат рекордно рано културния календар за 2015-а година

Културният календар на Пловдив за следващата година ще бъде приет рекордно рано – 6 месеца преди следващата година. Проекти се приемаха до края на юни, само няколко месеца след изготвянето на календара за настоящата година. С културния календар се набелязват основните събития, които община Пловдив подкрепя финансово, като за 2015-а година се предвиждат общо 1 400 000 лева.

За втора поредна година лидери по субсидиране са трите фестивала One Design, Architecture и Dance week, за всеки един от които се предвиждат по 99 000 лева – или общо 297 000 лева. Втори в класацията е фестивалът, който община Пловдив сама организира – Sounds of the Ages през септември, за който се отделят 80 000 лева, за канене на световноизвестни музиканти, които да свирят заедно с Държавна опера – Пловдив на Античния театър. Трети по подпомагане е отново собствен фестивал на общината – Международния фолклорен фестивал, за който се отделят 69 000 лева. 54 000 лева се дават за друг общински фест – Пловдивските джаз вечери, 50 000 са в перо „Коледни празници“. 45 000 лева ще получи Драматичния театър за организацията на Сцена на кръстопът, а 35 000 лева се отделят за Нощ на музеите и галериите на фондация „Отворени изкуства“.

Основната част от проектите се подкрепят със суми до 10-ина хиляди лева. Впечатление прави друг проект на фондация „Отворени изкуства“ – „Въведение в съвременното изксутво“. Образователната платформа, която се случваше от 2011-а до 2013-а година с лекции в София ще гостува вече и в Пловдив. В програмата през предходните години участваха водещи артисти и специалисти, които работят в сферата на съвременното изкуство и по достъпен начин представяха спецификите на този етап от развитието на изкуството.

Културният календар на Пловдив за 2015-а година ще бъде гласуван в Общинския съвет този четвъртък.

Вашият коментар