Проект 0: Виж себе си в Капана

Какво е публичното пространство, как го променяме, как изглеждаме ние самите, докато се намираме в него. Непредубеден поглед към тези въпроси, които всеки може да зададе към себе си, ще даде 10-дневното съществуване на 5-метрово огледало в уличка от Капана, с което ще се отбележи кулминацията на "Проект 0". Самата инсталация обаче е едва малка част от цялостния 4-годишен проект, който показва и ред други неща, извън самата градска среда, а именно – как споделяме идеи, как се случват процесите в страната и доколко те са прозрачни. Едно от предизвикателствата, които авторите са си поставили е именно – пълна прозрачност на проекта – в сайта им е описан целият процес, могат да се видят договорите, всички участници и много други детайли.

Двойното огледало ще бъде поставено в най-тясната част от улица "Златарска" в Капана на 7 юни и ще остане там точно 10 дни. То всъщност е съставено от 50 фрагмента, притежание на различни хора и организации, закупили си части от инсталацията. Огледалото ще бъде високо около 10 метра и ще стига до покрива на сградите от двете страни на улицата. Така всеки човек, който преминава от там, ще може да види себе си в цялостната среда на Капана, как той обживява и променя средата, преминавайки оттам.

Огледалото е най-добрата медия за целите на проекта – създава видимост, без да казва какво трябва да си мислим – всеки има свобода да разсъждава какво трябва да се случи, разказа авторът Кирил Кузманов на пресконференция днес, в която той се включи от Ню Йорк през Скайп. За нас обаче не е важен само този месец и нещата, които ще се случат, докато огледалото е там, а целият процес на случване на този проект, каза още той.

Покрай огледалото има и съпътстваща програма, свързана с едномесечна изложба и конференция, която ще се проведе в Баня Старинна, обясни Владия Михайлова, куратор на проекта. На 8 юни в Пловдив ще се съберат специалисти от много области на социология, антропология, културология, изкуства и др., тема на която ще бъде как променяме и обживяваме градската среда. 

Много се радвам, че хора, които нямат нищо общо с Пловдив се ангажираха с Капана по този начин, добави Веселина Сариева от фондация "Отворени изкуства", партньор на проекта от неговия старт. 

Вашият коментар