Психо-реалността в изложба на двама млади автори в Пловдив

"Чудоглед" – изложба на Ина Валентинова и Вълко Чобанов в eXAF

Това е срещата на всеки от двамата автори с привиденията из света на личната му психо-реалност. Като се възползват интуитивно от натрупванията в зоната на своето несъзнавано, те развиват визуални сюжети, осланяйки се на усета на свободното въображение. 

Съсредоточаването в над-ординарната сетивност е изведено до семпли и нежни сентенции на опита. Страничният външен наблюдател е допуснат в условията на игра – която предполага размиване конретиката на видяното, стимулира интерпретацията и съхранява крехкостта на споделеното. 

Медиите, с които изложбеният проект комуникира, са живопис, рисунка, литография, офорт, резерваж и видео. В рамките на последната една година двамата артисти работят независимо по подготовката на своите творби, като впоследствие – в колаборация помежду си и спрямо условията на изложбеното пространство – те създават и една своя съвместна работа.

Изложбата се осъществява в рамките на годишната програма на eXAF.org, подкрепена от Наградата за съвременно българско изкуство “Гауденц Б. Руф”.

 

  • Откриване: 14 август, от 18.30 ч.
  • Галерийно пространство eXAF (Пловдив, бул. 'Руски' 89)

 

Ина Валентинова е родена в Русе през 1995. През 2014 се записва в бакалавърска програма 'Изящни изкуства' в Хрьонинген, Холандия, а от 2015 предстои да продължи образованието си в програма 'Текстил' на НХА, София. Работи в областта на илюстрацията и стрийт арта. Участвала е в изложби и визуални проекти в Австрия, Холандия, Хонг Конг, Полша, Швейцария, Румъния и България. През 2012 реализира първата си самостоятелна изложба 'Flying Jellyfish and Fragrant Cakes' (галерия 'Архис', Варна).

Вълко Чобанов е роден в Пловдив през 1991. През 2014 завършва 'Сценография' в АМТИИ, а в момента е магистър в програма 'Дигитални изкуства' на НХА. Работи в сферата на живописта, илюстрацията, видео арта и пърформанса. Участвал е в рaзлични групови изложби в България, както и в няколко чуждестранни проекта. 

Още за изявите на Вълко Чобанов може да видите ТУК.

Вашият коментар