Пълната програма на фестивала „Черната кутия“

Официално откриване –  30 май (четвъртък) със спектакъла „Двама ни“

Passe-Partout D.P. Theatre Company – Румъния Камерна зала в Драматичен театър – Пловдив, 19:00

Награди: Romanian Cultural Television Award 2012 – The Theatre Vérité, Grand Prix for Best Performance 2011 – International Theatre Festival – Омск, Русия, Златен медал от International Festival of Drama and Mime – Belgrad, 2010.

Театрална компания Passe-Partout D.P. е известна със своя микс от хумор, изобретателност и драматичност. „Двама ни“ е класическа „любовна история“, пълна с чувствителност и експресивност. Спектакълът чрез своя универсален език на театралното общуване без нужда от превод се определя от свободата, с която двамата актьори използват редуващи се форми на сценични изкуства (актьорска игра, класическа и поведенска пантомима, традиционен танц, степ, танго, фламенко, балет, съвременен танц) като средство за предаване на идеи, опит и емоции. Създадените образи и символи притежават необикновена сила, която предизвиква неповторими емоции.
 
„Двама ни“ е представян в Трисур – Керала, Индия, Лисабон – Португалия, Омск – Сибир, Русия, Иматра – Финландия, Франкфурт – Германия, Белград – Сърбия, Скопие – Македония, Будапеща – Унгария, Брест – Беларус, Варшава – Полша, Мадрид – Испания, Виена – Австрия и Прага – Чехия.
 
„Фантастично! Необичайно! Смесицата от пантомима, образи, музика, история и философия превръщат този спектакъл в шедьовър с форма невиждана до момента“ – Силвия Ротер, директор на Wiener Kinder Theater „Актьорите успяват да разкажат завладяваща поетична притча за вечната тема на любовта, като използват техните движения, умения и деликатни лирични изразявания. Двамата актьори показват изключителни умения, демонстрирайки сценична илюзия.“
 
blackbox-miarma
 
 
31 май (петък)
 
Програма „Съвременен танц и пърформанс“ – част I „Mi Arma“ – соло на Лайла Тафур – Испания
Камерна зала в Драматичен театър – Пловдив, 19:00
 
Лайла Тафур е завършила хореография и танцови техники в Institut del Teatre Barcelona, била е обменен студент в Escola Superios de Dansa de Lisboa, учила е в Flamenco school of Teresa Roja в Ибиса и класически балет в Royal Academy of Dance в Гранада.
 
Тя работи предимно на границите между образ и действие, пърформанс и инсталация, използвайки тялото като инструмент, който да надхвърли физическите и теоретични територии.
 
Лайла Тафур е носител на наградата за най-добър изпълнител на международния конкурс „Masdanza“ за солото си „Mi arma“, в което изследва границите на фламенкото. През последните години фокус в работата й е интерпретацията на танца фламенко, така създава представленията „Camarón vs M Jackson“ и „Martinete y Caballería“, с които участва в фестивалите Dies de Dansa в Барселона, Cadiz в Данса и Mes de la Danza в Севиля.
 
„Mi arma“ е повратна точка, където Западът и фламенкото се срещат от съвременна перспектива.“ „Имало едно време на Запад…“ разказва историята как пустинята превръща човек в просто силует, от който той се въздига и предизвиква пустинята на нелеп акт, сякаш преборва смъртта.
 
blackbox31
 
„Adi el-Rabi“/ „Идва пролетта“ – дует на Орли Портал и Шломит Йосеф – Израел
 
 
Хореографката Орли Портал е завършила Jerusalem Academy of Music and Dance, работила е с „Kol Udmama“ Troupe и е била част от световно известния Batsheva Ensemble – Израел.
 
Член е на Israeli Choreographers Association и Israeli Contact committee. Орли е създател и хореограф на „Orly Portal Dance Company“. Компанията печели високата оценка на критиците и представя работата си в цял Израел през последните две години, откакто е създадена. Орли Портал изгражда свой неповторим стил, който комбинира съвременен танц и бели денс практика.
 
„Adi el-Rabi“ e дует на две жени, танцуващи на песните на легендарния египетски певец и музикант, свирещ на оуд (арабски инструмент, предшественик на китарата) – Фарид Ел – Атраш. Двете жени танцуват за любовта и копнежа. Те изразяват чрез телата си желанието да свържат копнежа по любимия, който е далеч.
 
Спектакълът комбинира различни танцови форми,традиционни и съвременни, контакт импровизация, фолклорни елементи от традициите на суфизма, берберизма, както и марокански, персийски и цигански елементи, съвременен танц и бели денс. Всички елементи се смесват заедно в нова форма на изразяване в съвременния танц, която се стреми към натуралното, органичното движение.

 

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на израелското посолство в България.

 

 
1 юни (събота)
 
Програма “Съвременен танц и пърформанс” – част II
 
„Plant B“ – Transitheart Productions – Германия
Културен център „Тракарт“, 19:00
 
Plant B изследва отношенията между две жени, рaзкриващи се по драматичен и трaгичен начин: неочакван и неизвестен. Спектакълът е носител на Spoleto Open Award през 2012 година.
 
Хореографката Илона Рот е родена е през 1981. Живее в Германия, а от 2003 активно работи и в Линц, Австрия. Завършила е музикален театър и съвременен танц и работи като хореограф, режисьор, сценичен артист, и театрален и танцов педагог. Учила е в Германия, Австрия и САЩ и е участвала е в театрални и танцови уъркшопи в Сърбия, Египет, Италия и Русия.
 
Илона Рот е съосновател и ръководител на културната инициатива RedSapata, която служи като основна обмена точка за срещи на международни танцьори. Тя е също и съосновател на комапанията Schauacker Feat.
 
Иключително успешната й продукция „De_Forma“ е доразработена за представянето си през 2011 в Deep Space в Ars Electronica Centre, един от най-реномираните световни музеи за технологично изкуство. Член е на интернационалната театрална група „Babylon Troupe“, произвела до момента две продукции, първата – подкрепенa от National Theatre of Scotland, и втората на Creative Forum – Египет.
 
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт в България
 
"Play.Back.Again.Then."– Джи Ун Лий – Корея/Англия
 
Джи Ун Лий завършва бакалавър и магистър в University of Hanyang, Сеул, Южна Корея. Печели две първи награди от най-престижните танцови конкурси, организирани от Korean Dance Association и National Dance Competition. Лий получава стипендия, за да следва хореография в Academy of Performing Arts в Прага. Печелила е Authorial Awards и Audience Award от International Choreography Competition и Siraex International Festival.
Тя е също и победител от International Art Expo в Венеция. През 2013 Лий е избрана да представи своя хореография с Czech Chamber Ballet. Джи Ун Лий е предствяла работа си в САЩ, Великобритания, Япония, Италия, Индонезия, Турция, Ирландия, Германия, Румъния, Естония, Мексико, Аржентина, Полша и Чехия, и др.
 

3 юни (понеделник)

 

Програма” Съвременен танц и пърформанс”– част III
 
„Сувенир“ – соло на Юлия Данзингер – Австрия
Културен център „Тракарт“, 19:00
 
„Сувенир“ е пътешествие във фаталността на забравеното и запомненото. Oтправната точка на спектакълa е вдъхновена от поемата на Жак Превер „Кръв и пера“.
 
Юлия Данзингер e родена във Виена. Тя е завършила културна и социална антропология през 2010 г. и е получила танцовото си образование в Centre National de la danse и Ménagerie de Verre, Micadanses в Париж, Centre de Developpement Choregraphique Roubaix/Danse Lille в Лил и Tanzquartier Wien във Виена в периода от 2006 до 2009 година.
 
Участвала е в Impulstanzfestival 2007–2012. От 2011 представя свои спектакли в Австрия, Франция и Германия. От 2012 г. преподава съвременен танц в WUK, Vienna. През 2012 създава танцова трупа „Wirbelnde Weiber".
 
Участия в резидентни програми и майсторски класове: 2011 Artist in Residence – Tanz*Hotel Vienna, 2012 FAR – Festival for art as research, 2012 Ottersberg – Германия, 2012 Residency Im_flieger CHANGING SPACES в колаборация с Netzwerk Tanz Voralberg, 2012 Impulstanz Choreographers Ventures с Кладия Босе и 2012 Майсторски клас с Джеймс Уилтон.
 
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на австрийското посолство в България.
 

„За мен и малко за теб“ – соло на Ливия Баргел – Полша

 

„За мен и малко за теб“ е танц монолог, изпълнен с нежни жестове, показващи едно интимно пътуване през емоционалните спомени за една романтична връзка. Публиката става свидетел на личен, субективен и едностранчив разказ от историята на минала връзка между двама души. Артистът прави опит да се да пресъздаде своето отношение към тези спомени и разрушаващи емоции. Спектакълът е създаден за резидентната програма на Klub Żak в Гданск, Полша.
 
Ливия Баргел завършва Laban Centre през 2010. По време на следването си участва в спектакли на хореографи като Гари Ламберт, Том Дайл, Том Родън и др. След като завършва работи с Warsaw Dance Theater. Заедно с Магда Грабовска създава групата „Mala duet“.
 
Нейни хореографии за представяни на фестивали измежду които: Go, go dance!, Re: wizje, FAMA, в Galeria Turbo в Academy of Fine Arts във Варшава, Warsaw Dance Scene, Gdańsk Dance Festival и Dimanche Rouge. В момента работи с Валдемар Режняк и студенти от Warsaw Acting Academy, където подготвя хореографията за театралното представление „Ce formidable bordel“.
 
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Полския институт София.

5 Юни(сряда)

 

Програма”Съвременен танц и пърформанс”– част IV
 

„Second Hand Landscapes“ – Legitimate Bodies Dance Company – Ирландия

Камерна Зала – Драматичен Театър Пловдив, 19:00

 

Second Hand Landscapes е вдъхновен от живота в „сърцето“ на Ирландия – Irish Midlands. Спектакалът е атлетичен, но емоционален, мощен, но интимен, безстрашен, но достъпен.
 
Изпълнен от трима изключителни танцьори, „Second Hand Landscape“ е визуално вдъхновяващ и изпълнен с атмосфера танц, където движение, музика, текст, видео и изчистен, но впечатляващ декор, създаден от известната Тери Рудин, създават портрет на живота в провинциална Ирландия. През 2012 компанията получава престижната награда „Project Award“ от The Arts Council of Ireland и създава Second Hand Landscapes.
 
Legitimate Bodies Dance Company е създадена през октомври 2007 година като компания в резиденска програма към Birr Theatre и Arts Centre, в Birr, Co.Offaly. С подкрепата на Offaly County Council и The Arts Council, компанията се превръща в движеща сила в областта на съвременния танц в региона. От своето създаване LBDC е представяла работата си на Edinburgh Fringe Festival, Aerowaves Dance Festival – The Robin Howard Theatre London, Dance House Limassol, Auditorium Theatre – Рим, Tanec Praha Festival, както и в Европейския парламент в Брюксел.
 
Хореография: Кристина Голети и Ник Браисон
 
„Zona de arribo“ – соло на Нидия Барбиери– Аржентина/Италия
 
„Zona de Arribo“ e хореографска творба, създадена през 2011 година. Идеята на солото стартира с въпроса „Как да използвам това пространство?“ Хореографът преминава през физическо изследване, за да развие проблемите за създаването, езика на движение и интерпретацията на съвременния танцьор. Солото е представяно на Festival PUENTES – Брюксел, 2013, Caffe Berg´Art – Брюксел, 2011, II Encuentro Platense de Investigadores/as en Danza y Performance, La Plata, Аржентина, 2011 и Platform „La Plata Arde“ TACEC (Centro Experiemental Teatro Argentino), Аржентина, 2011.
 
Нидия Барбиери е родена в Аржентина и от 2011 работи в Брюксел. Тя основно работи в областта на съвременния танц , но също се интересува и от практиката на соматик техника. От 1996 година тя работи като изпълнител, като също и преподава. Била е гост танцьор на Solo Conversations Dance Collective (Festival des Arts Forains Namur – Намур, Белгия, 2012), участва в Residence Laboratory of Investigation, Espacio LEM – Аржентина, 2012, както и във VI Festival Buenos Aires Danza – Аржентина, 2010 заедно с Colectivo Artístico Danza en Espacios.
 
„Svarta Rosor“/ „Черни рози“ – Sacred Places – Белгия
 
Йентл де Верд танцува през целия си живот, а Мике Сегерс обича Сибелиус, Берлиоз и Рахманинов. В дуета „Svarta Rosor“ двете заедно се впускат в търсене на хармоничното представяне, в което движение и тон се превръщат в история. „Svarta Rosor“, което означава черни рози на шведски, е история за контраста между различните човешки същества: игривост и сериозност, носталгия и примиреност, природа и лекота, любов и празнота… Дует, изпълнен със съвременен танц и класическо пеене. За всеки да помечтае на воля.
 
Sacred Places е арт организация под ръководството на Бен Де Кеисер. От 1996 Бен работи като директор, продуцент и сценограф. Той е режисирал е няколко танцови представления и мюзикъли и е продуцирал мултидисциплинарни изпълнения. Sacred Places създава оригинални концепции и работи по малки и големи мултидисциплинарни проекти. Sacred Places са изградили репутация за оригинални и специални инициативи, мултикултурни комбинации, оригинални локации и новаторски концепции.
 
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на белгийското посолство в България.
 
6 юни (четвъртък)
 
„Его – аз в смисъл ти“ – Театър „Hand“ – България
 
Програма: На фокус Пловдив
Зала Театър „Хенд“, 19:00
 
ЕГО е куклен спектакъл с ръце (голи ръце, сенки, ултравиолет). Ръцете са най-яркото изразно средство на човека. Именно по тази причина използваме тях, за да достигне посланието на този спектакъл до всички, без значение от тяхната възраст, пол, националност или вероизповедание.
 
Представлението се състои от няколко малки пиеси. Всяка от тях е с различна тема, но с една и съща идея: малко доброта и любов са достатъчни, да решат всякакъв конфликт, без да се стига до грубост и насилие.
 
Режисьор: Иво Игнатов-Кени, Музика: Иван Кавръков, Аранжимент: Петър Стоянов
"Глас" от Елена Алексиева
Моноспектакъл на Ивана Папазова
Програма: На фокус Пловдив, Камерна зала в Драматичен театър – Пловдив, 19:00
 
Да пее или да замълчи завинаги? Една велика певица се ражда от сянката на друга. А може би сянката, отражението е именно другата. Дубльорката или оригиналът. Виктория Глас или Мария Калас. За едната животът свършва там, където е свършило изкуството. А за другата продължава безмилостно. Овладяла ролята си до съвършенство, дубльорката знае как да изиграе примадоната. Ще се поддаде ли на изкушението да излезе на сцената и да го направи?
 

Режисьор: Калин Ангелов,  Сценография и костюми: Теодора Лазарова, Консултант: доц. Лилия Илиева

 

8 юни (събота)
 
„Пътят-Следата“ – Tанцово студио „Дуенде“ – България
 

Програма: На фокус Пловдив,  Камерна зала в Драматичен театър – Пловдив, 18:00

 

„Пътят-Следата“ е кратък разказ за неизбежния път, който изминаваме през живота си. Но въпреки привидната схематичност на този път енергията ни е различна, както е многоцветна и различна следата, която оставяме след себе си.След създаването на танцово студио „Дуенде“ трупата участва със собствени танцови проекти в рамките на Нощта на музеите и галериите, пърформанси на Галерия „Резонанс”, концерти на АМТИИ.
През лятото на 2012 г. организират серия от Летни танцови работилници. „Пътят-Следата” е първият цялостен хореографски спектакъл на Ивайло Иванов и Елена Здравкова.
 
Участници: Мария Димитрова, Жельо Дяков, Станислава Гъделева, Боряна Тенгулова, Мария Ангелова, Петя Иванова, Ванеса Димитрова, Ивайло Иванов и Елена ЗдравковаХудожник: Наташа Кюпова Четец: Тодор Георгиев
 
Официално закриване
 
8 юни (събота)
 
„Дъщерите на Гагарин“
 
Mobil Teatr Lab – Унгария
Камерна зала в Драматичен театър – Пловдив, 20:00
 
„Дъщерите на Гагарин“ разказва за три жени, седнали около маса, която всъщност е просто един бял чаршаф; те се преструват, че се хранят. Тези гротескни характери със странни лица и гласове, повтарящи се изречения и стилизирани движения, са първата сюжетна линия на представлението. Във втората всяка от жените ще разкрие своята собствена история, история за три сестри, влюбени в един и същ мъж, мъж изправил ги една срещу друга и после изчезнал.
 
Mobil Teatr Labor е театрална трупа за физически театър, използваща театралния език на Жак Лекок. Човешкото тяло е основа за създаване, свързано с динамиката на пространството, история, ритъм и движение. Mobil Teatr Labor се опитват да балансират върху тънката граница между гротеска и поетичен разказ, използвайки обекти, визуални ефекти, театър на сенките, кукли и жива музика.
 
Изпълнители: Сцофи Берки, Агнес Домонкос, Анико Калман, Светлинен дизайн: Микола Бондарчук, Музика: Габор Ботонд Барна, Артистичен ръководител: Агнес Домонкос
 
 

За автора

Вашият коментар