Първата изложба на църковно-обредна тема във Фотографските срещи

20-ото издание „Международни фотографски срещи“ ще се проведе от 11 до 31 октомври. На него по традиция ще се представят международно известни имена, като тази година това са Робърт Капа, Джордж Георгиу, Бет Ярнел Едуардс, Джакомо Брунели, Чжан Сяо.

„За нас е много важно да има българско и особено пловдивско участие“, каза Никола Лаутлиев – куратор на изложбите. А бългаското участие тази година е застъпено от Боряна Кацарова и пловдивчанина Неделиян Нешев.

„Смея да твърдя, че изложбата на Нешев е първата фотографска изложба на такава тема – живота, взаимоотношенията, ритуалите в църквата. Наблегнали сме на връзката църква – ритуали –хора“, допълни още Лаутлиев.

Световно известният куратор във фотографията Тина Шелхорн допълни, че е изключително важно да се образова публиката, за да може тя да разбира и разчита правилно фотографиите.

 Изложбите ще бъдат разположени в Балабановата къща, Градска художествена галерия – временната експозиционна зала на ул. ”Княз Александър І” и залите в къща „Цанко Лавренов” и „Мексиканско изкуство”, както и в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев”.

Експозицията „100 години Робърт Капа” е организирана с участието на Унгарски културен институт „Балаши” и Музей на фотографията в град Кечкемет.

Откриването е на 11 октомври от 17.30 ч. в Балабанова къща. Входът за всички събития е свободен.

За автора

Вашият коментар