Рая Стефанова и „Жива пръст“ (ВИДЕО и СНИМКИ)

Рая Стефанова е възпитаничка на Националната гимназия по изкуства в Казанлък, а преди година завършва и Академията за дизайн в Айндховен, Холандия, където се занимава с теми като здравето и средата, в която живеем. Случайно попада на микроорганизмите и значението им за човешкото развитие. Прави проучване за тях и впоследствие те се превръщат в основата за дипломата ѝ работа. Крайният резултат е проектът „Жива пръст“, който е представен изцяло за пръв път под тепетата. 

"Ние вече не се смятаме за част от природата. Изолирали сме се в името на прогреса и чистия живот, за да живеем без дивите и опасни патогени. Голяма част от микроорганизмите, които се свързват с природната среда, и дори някои, които имаме в стомаха, произлизат от почвата. С връщането на този естествен елемент в живота ни, бихме могли да възстановим изгубения обмен с разнообразието от микроорганизми. Комбинирано с факта, че 90% от ежедневието ни преминава в затворено пространство, което ни излолира от външната и естествена среда, идва логичната задача как да внесем бактериите обратно в градските домове", сподели Рая пред екипа на mediacafe.

Рая решава да стори това посредством серия от съдове. Първата се състои от абстрактни форми, направени от пресована пръст, които не са изпечени като керамика, така че след като в тях се налее вода, бактериите се реактивират. Оттук идва и името им – Жива пръст.

Вече дипломираната студентка участва на седмото издание на Design week в Пловдив и с еднодневната работилница „Прерамкиран процес“, провела се вчера в Капана. Целта на уъркшопа  беше пълната промяна на иначе добре проектираните и функциониращи столове TORRO, произведени по дизайн на Величко Великов, един от успешните български дизайнери, който в момента живее и работи в Лондон. 

„Посредством TORRO Рая вижда потенциал да се заиграе с конструкцията и да отмести светлината от крайния продукт върху самия процес и момент на създаванe.“ 

Участие в работилницата взеха главно студенти от художествената академия, чиито крайни резултати можете да видите в снимковия ни материал или на живо в офиса на „ЕДНО“ в Капана (ул. Христо Дюкмеджиев 10).

Повече за предишните и бъдещите проекти на Рая Стефанова можете да научите на сайта ѝ ТУК.

Фотограф: Панайот Стефанов

Вашият коментар