Различни визуални изкуства се събраха под покрива на Бялата къща

Шест млади артисти бяха представени вчера във втората изложба от инициативата „Път на младите“

„Път на младите“ е арт инициатива, създадена от Културен център „Бялата къща“ в Старинен Пловдив, целяща да даде шанс за изява на млади таланти в областта на визуалните изкуства. Да ги подкрепи и покаже възможностите им, като така ги подтикне да продължават развитието си. Снощи в прекрасната старинна къща се състоя втората изложба от поредицата, която ще продължи в рамките на три години, а накрая ще събере в едно всички участници през отделните издания.

„Път на младите II” събра под един покрив различни по стил и жанр визуални изкуства – от живопис, през скулптура до фотография. Участниците също са разнообразни и идват от всички краища на България – Пловдив, Смолян, Лом, Казанлък и Русе. Всеки от тях носи собствения си прочит и възприятия за заобикалящия ни свят. Симбиозата между различието някак си открояваше техните почерци, като същевременно образуваше някаква мека последователност на артистичната нишка, в която всеки е открил себе си.

Нежният морски пейзаж на Славена Николова ни донесе усещане за отиващото си лято и слънчевите спомени от вълните, солта в тях и плажната ивица. Бледите цветове плавно приливаха в пурпурния акварел на Християна Спасова, следван от графичните ѝ умения с черния цвят. След нея контрастиращо се нареди единственият представител на фотографията Александър Карамфилов, който представи с творбите си връзката между човек и природа, следван от философския експресионизъм на живописеца Ивайло Минков. Картините му дават път на колегата му по жанр Кристина Василева, която съчетава рисуване с колаж, принт и плат, като така образува една готическа представа за изобразителното изкуство. Всички те бяха съединени от триизмерните пластики на пловдивчанина Георги Узунов, които бяха разпръснати из пространството като свързочни въжета между стиловете.

„Ние говорим най-добре чрез изкуството си. То показва всичко, което се съдържа в нас. Думите не ни се отдават толкова много“, сподели Ивайло Минков, чието изкуство определено те кара да се замислиш. Неговата картина „Автопортрет“ прави силно впечатление с антисиметрията си и една призрачна форма на описване на собствената му същност. Той завършва НХА – София, специалност „Рекламен дизайн„. Живее и работи в Пловдив, където има много изяви в различни изложби. Откроява се със собствена стилистика и психологични елементи.

Кристина Василева, от друга страна, е учила мултимедиен дизайн и комуникации в Дания, а по-късно завършва бакалавърска степен по живопис във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ с отличен успех. Работи в областта на живописта, илюстрацията, рисунката. Тъмните, дори мрачни цветове и сюжети, които рисува са типични за готическата епоха. Носят настроение на старинни катедрали и отминали времена.

Фотожурналистът Александър Карамфилов е от онези фотографи, които обичат с еднаква сила и фотожурналистиката, и природните пейзажи. Той е самоук, но това не му пречи да участва в не една изложби и конкурси. Снимал е за различни медийни сайтове, сред които и Media Cafe, а чрез подбора на кадри в „Път на младите“ иска да покаже връзката между човек и природа или понякога липсата ѝ.

Георги Узунов е възпитаник на НХА – София и има участия в много изложби в страната и извън нея. Чрез триизмерните си скулптури изразява чувства и философии. Ако се опитате да ги оприличите на нещо конкретно, ще се затрудните. Те могат да бъдат описани като всичко – като единство, като вечност с кръглите форми на някои или като разединение с чупливостта на други. Като астрални елементи или като модерна интерпретация на класически произведения. Как ще ги възприемете е въпрос на лично решение и усет.

Християна Спасова е завършила специалност „Живопис“ във ВТУ и пристига от Казанлък. Вдъхновява се от природата, особено фауната ѝ. Обича много животните, затова те се превръщат в главен герой на нейното творчество, което лесно може да се сбърка с туш, но не е. Фигурите се образуват само с молив или графит и се забелязват отдалече. Изчистени са откъм допълнителни компоненти, което ги центрира, без да разсейва зрителите.

Славена Николова завършва специалност „Живопис“, магистърска степен в класа на проф. Н. Майсторов . Работи главно с акварел и е почитател на пейзажните картини, фигуралните композиции и портрети. Те са малки, компактни и подходящи за всяко пространство. Ефирните им цветове и форми са като самата нея – крехки, деликатни, дори префини. Славена пристигна специално за изложбата от София.

Експозицията ще се помещава в Културен център „Бялата къща“ до 7-ми октомври, така че ако сме грабнали вниманието Ви, може да я посетите в този период.

Вашият коментар