Рой Лихтенщайн и легендарните му комиксови изображения

Всички в днешно време говорят за поп арт, мислят в поп арт, създават предмети или плакати  в този стил, казвайки „всичко ново е добре забравено старо“. Този стил наистина е вълшебен. Колкото и време да минава, той се завръща и завръща през поколенията.

Освен Анди Уорхол, който се смята за най-главен създател на Поп Арт-а, има и още един, който изключително много допринася с цветните си комиксови изображрения, които в днешно време са се превърнали в икона на модерното.

Става въпрос за Рой Лихтенщайн. Той е роден в Ню Йорк на 27 октомври през 123 година. Първоначално той завършва момчешка гимназия в Манхатън, като там не предлагали часове по изкуства, затова то му било просто хоби. След гимназията, Рой Лихтещайн се мести в Охайо, където се записва на курсове по изящни изкуства.  Първата си самостоятелна изложба той прави в галерия ‘’Carlebach’’ в Ню Йорк. През лутането от стил в стил, първоначално е можело да се определи неговия като вариращ от кубизъм към експресионизъм.

През 1960 година, Рой Лихтенщайн започва да преподава в Rutgers University, където се запалва и интереса му към изображения от поп арт-а.  За начало на негия нов стил се смята годината 1961-ва. Той изпозлва снимки от комикси и карикатури от списания, които излизат с търговски печат.  Той избира любимимата си илюстрация и я мащабира в голям формат с помощта на ситопечат. Повечето му творби са направени точно в такава техника. Той засилва функциите на иронията и сарказма, добавя ярки цветове и крайният резултат заприличва на емоционално наситена икона, оприличатваща голяма част от американското общество.

Една от най-известните му творби е ‘’Drowning Girl’’. Рой Лихтенщайн я сътворява с дебели очертания, смели цветове и Ben-Day  точници, с идеята, че всякаш е фотографско възпроизвеждане. Така той поставя нов, различен стил:

„Не мисля, че работата ми е различна от комиксите, бих я нарекъл и трансформация, но мисля, че каквото и да го наречем, най-важното е, че това е изкуство.“ – коментира изкуството си самия художник.

При първите покази на своето изкуство, Рой Лихтенщайн е изложен на доста коментари от художествените критици, които коментират, че в творбите му липсва оригиналност, те са вулгарни и празни. През 164 година, списанието „Life“ публикува статия със заглавието „Той ли е най-лошият художник в САЩ?“

Друга негова известна картина, още от старта му като поп арт художник е ‘’Whaam!’’ (1963). Това е може би най-известният образ, адаптиран по комикса на компанията „DC Comics’’ от 1962 година – All American Men. Стилът на картината е повишен, чрез използването на звукоподражателните букви ‘’Whaam!’’ Размера й е 1.70 на 4 метра.  Тя е и една от неговите забележителни тематични произведения свързани с войната. Годините 1962 до 164 са картини, базирани на военни теми.

През 1966 година, Рой Лихтенщайн започва модерна серия картини, включваща над 60 творби. Използвайки Ben-Day точките , геометрични форми и линии, той изобразява образи на познати аркитектурни обекти.

Рой Лихтенщайн умира на 29 септември 1997 година, оставящ огромна колекция от живописни картини и скулптури, повечето от които са притежание на лондонската галерия за модерно изксутво Tate Modern. 

За автора

Вашият коментар