Сенки от Китай и Тримонциум превзеха Пловдив

Шестият ден от Празниците на Стария град мина под знака на Сенките. Програма в три части „Черно и бяло” – театър на сенките, акция на ателие „Севколорит”, се състоя в дворното пространство на галерия „Златю Бояджиев”.

В първата част бе направена демонстрация на големи старинни кукли по китайски образец и рисувани китайски маски и ветрила. „Театърът на сенките” е в основата на екранното изкуство и се заражда в Древен Китай-XV век.Започва с гибелта на китайска принцеса, по-късно тя оживява чрез кукла-силует от кожа и дърво, чрез която са играли различни представления.Така се създава древното китайско изкуство „Театър на сенките”.

„За да се изработи голяма старинна китайска кукла, първо се рисува върху твърд картон, изработват се детайли, предварително нарисувани с молив, а след това се изрязва формата на куклата.Най-външните контури се очертават с черна и бяла линии и накрая се оцветява цялото изображение”, описа етапите 18-годишната Емел Мурад.

Направата на китайско ветрило не е лесна, необходими са минимум 3 часа.На черните ветрила се рисува с бяла боя, а на бежовите-с цветна”, каза 11-годишната Авеста Чростани.

Китайската маска е бяла и се рисува с различни техники-смесени и акрилни бои.При нея се използват животински елементи.Самураите са имали защитни маски на лицата с такива мотиви при бой”, обясни 12-годишният Мартин Махов.

Докато децата творяха, китайски туристи, разгледали интериора на галерия „Златю Бояджиев”, се спряха да погледнат произведенията на изкуството, зародили се именно в Древен Китай.Някои от тях не пропуснаха да снимат с телефоните си и да запечатат спомена от видяното.

Във втората част на програмата млади художници работиха с бои за боди-арт върху лице и части от тяло, като изобразяваха китайски мотиви.

В третата част- с големите, вече изработени китайски кукли, децата разиграха различни диалози под съпровода на китайска музика.Последва изпълнение на Спортен клуб „Тракия”, в което куклите „оживяха” в пластичните движения на танцьорките.

Късно вечерта творчески театрален проект „Евмолпиас” бе представен на Римския стадион. Той обединява трите средни училища по изкуствата в Пловдив: Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” и Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Проектът е тригодишен.Първата му цел е, че и трите училища се събират да работят „Заедно”.Втората цел е да се запознаят пловдивчани и гости на града с историята на Пловдив-от създаването му до днес- как е възникнал града, през колко поколения, перипетии и развитие е преминал до наши дни.

Учениците изнесоха театрално представление на тема „Легенди и митове за създаването на Пловдив, сенки от Тримонциум”. Идеята и реализацията на проекта е на Зоя Капон, а музиката – на Пламен Петров. Публиката с интерес наблюдаваше превъплъщенията на младите актьори и ги аплодираше за сърцатата им игра на сцената на Римския стадион.

 

За автора

Вашият коментар