Стоян Цанев – да се взреш в необятното (СНИМКИ)

„Сюжетът всеки вижда пред себе си, съдържанието намира само тоя, който има отношение към него, а формата остава тайна за мнозинството” (Гьоте)

Да се взираш в необятното, без да търсиш отговор или да очакваш такъв, да чезне пред теб хоризонтът с резки линии, които раздират пространството, набраздени хълмове, поля, небеса, където цветът е експлозия, в която се раждат иреални и светове – това е изкуството на Стоян Цанев. 

Самият автор стои далеч от всякаква суета. Не претендира да бъде харесван, както и изкуството му. Не обича шума, твори в къщата си извън Бургас, намираща се в близост до морето, отдал се на усамотение. 

В настоящата експозиция в галерия L’UNION DE PARIS, Пловдив, Стоян Цанев представя живопис и керамика. Художникът не слага наименования на творбите си, тъй като иска зрителят сам да ги назове, завладян от собствените си чувства и емоции при досега с тях.

За Стоян Цанев ми е някак трудно да говоря, макар той да казва, че изкуството трябва да мълчи. Защото не се нуждае от показност, обяснение, анализ или изкуствоведски интерпретации, те са излишни.

Достигнал до пълна абстрактност в творбите си, лишени дори от малка доза фигуративност, с които се отличава от предходните десетилетия, цветът се превръща в знак-символ – главен инструмент за пресъздаване и отразяване на идеята. Една жива експлозия от цветове и форми, внушителни, философски, естетски – смесване на усещания, вълнение на сетивата. 

Стоян Цанев освобождава изкуството си от обективната разказвателност. Формата и цветът стават основен фактор на художественото въздействие, където може да се усетят съответствията между чистите пластични средства и емоционалните реакции. 

Те са уловени импулси на времето и безвремието. Тайнствени, закодирани символи, знаци, форма, композиция създават усещане за цялост, единство, хармония, сакралност – трудно податливи на анализ. 
Стоян Цанев осмисля света извън субективното, без образни аналогии. Всяка мисъл и емоция приемат собствена форма, но те не са самоцелен експеримент. Художник, чието творчество е движение – завладяната стихия на въображението.

За автора

Вашият коментар