Тютюневият град отново СКЛАДира две прекрасни изложби

Арт пространството СКЛАД за пореден път помещава две невероятни изложби

На третия етаж на зданието човек има избор от две врати, които го отвеждат в света на две различни тематики, които колкото различни, толкова са и обвързани.

Е, при всеки случай опция да сбъркате с избора – НЯМА!

Дясната порта ще ви отведе в света на буквите или по-конкретно изложба под надслов „ГРАФЕМА“. Вероятно е този проект да се стори познат на доста от вас като заглавие и неслучайно ще е така – цяла стена с графит в кв. Капана бе посветена на идеята неотдавна. Но нека навлезем подробно в материята. Експозицията показва два нови прочита на българската форма на Кирилицата. Чрез плавна и почти невидима симбиоза между дигитална и ръчна визуализация се осъществява границата между две лични ателиета, обединени под една обща страст, тази към буквите.

Трийсетте букви на българската азбука са разпръснати под формата на 3D модели из пространството на изложбата. Всички изработки са в резултат на експерименти с различни методи и подходи. 

В техниките са на сериграфията е показана серия от цветни разработки, ефирно спускащи се от тавана. ГРАФЕМА е дебютна изложба на творческото дуо Letter Collective.

Лявата порта от своя страна ни пренесе в света на печата и то специфично на плакати. 

Plakat Kombinat е галерия за лимитирани серии авторски плакати от съвременни български дизайнери. Колекцията предлага над 300 произведения от над 40 автори. Принтовете са с висококачествен печат giclee print на арт хартия с матово покритие и прочее и прочее. 

В изложбата бяха представени плакати с кратки описания по съдържанието. Срещнахме се с „мелодия“ – плакат, вдъхновен от българската народна песен „Излел е Дельо Хайдутин“, която излита в космоса, „маска“ – тема позната от древността, от театрални представления, религиозни обреди, „атмосфера“ – освен слоя от газове около нас, думата служи като метафора за преживяване или състояние на определено място, утопия, археология и ред други прилагателни и съществителни. 

Една дума обаче ни направи специално впечатление – сфумато. С нейното създаване се захваща Теодор Лихо /художник/, който иска да опише явление в перспективата,звучаща еднакво на всички говорими езици. Тази дума е събирателен образ на различни прочити. По отношение на българската културна сцена, сфумато означава ситуацията днес, в която отсъстват всякакви контури и правила в „играта“.

И представете си сега всички тези невероятни или напълно обикновени понятия прехвърлени върху хартия през призмата на няколко щури дизайнери. Резултатът  е зашеметяващ, а и в същото време забавен. 

Един от принтовете дори ползва най-новите постижения на технологията. Ако човек има търпението да изтегли едно простичко /на пръв поглед/ приложение, наречено ARTIVIVE и го задържи пред изображението, то ще оживее на екрана на телефона. Разбира се, ние го направихме и опитът си заслужаваше. Това беше най-близкото преживяване до холограмите, които ни се струваха фикция на фантастичните филми…а ето сега, само десетилетие по-късно подобни технологии се включват в изложбените зали.

 

Вашият коментар