Три красиви пловдивчанки с дебютен роман, който заслужава внимание (СНИМКИ)

Най-младото издателско студио „Ния” представи вчера своя първи проект – историческия роман „Самуил, цар български” с неиздаван досега епилог, написан от Димитър Талев преди повече от половин век. Премиерата на историческия роман бе в клуб „Петното на Роршах”, а представянето по традиция направи писателят Александър Секулов по време на Spirt and Spirit.  

„Трите момичета Ирина, Свилена и Мария са решили да се занимават с нещо прекрасно, а именно книгоиздаването. Това не е плод на случайно и недълготрайно хрумване. Самият факт, че са започнали с толкова висока топка, като издаването на исторически роман е абсолютно респектиращо”, коментира вдъхновенно Секулов.

„Те започват с един принос към българската литература – да откриеш нов финал на класическо българско произведение, което се е изучавало в училище е рядък късмет. Много често подобни открития пренаписват биографията на даден писател и дават нова гледна точка към неговия творчески процес”, продължи известният пловдивски писател.

Книгата „Самуил, цар български” е отпечатана във връзка с 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, която се отбеляза тази година. Като част от създателите на издателско студио „Ния” за новооткрития епилог на романа, Ирина Димитрова сподели:

„Когато посетихме къщата на Димитър Талев, ние опознахме мястото, където е творил. Запознахме се със сина му Братислав Талев (който за съжаление е почина). При срещите ни с него, той забеляза желанието и уважението, с което ние подхождаме към класическата литература.

Малко преди да почине, неговият син Климент Талев (внукът на Димитър Талев) ни разказа, че има едно желание и то е именно ние да издадем трилогията за Самуил".

"За нас това изглеждаше, като една непосилна задача, но решихме и сформирахме екип от млади хора, с които да започнем да обмисляме реализирането на тази книга. В процеса на работа най-вече с архива на Димитър Талев ние видяхме, че на последната страница не пише „Край” ,а пише „Край на трета книга”. След този край има още 11 страници.

Оказва се, че това са 11 страници Епилог, които Талев е написал и никога не ги и е публикувал, в което и да е от изданията за „Самуил – Цар Български” през годините. Ето по този начин ние открихме този епилог скрити дълбоко в архивите на Димитър Талев.”

Към възстановяването на финалното звучене на езика на Димитър Талев студио „Ния” са решили да подходят с уважение към редакцията на текста:

Разбирахме, че в Талевото слово има нещо специално, има думи, които са специфични за него и не искахме този текст да го модернизираме по някакъв начин, така че той да бъде прекалено достъпен. Думите му си имат свой чар, а за нас основен принцип е авторовата воля да е на първо място”, споделя филоложката Мария Тодорова.

За новооткритият епилог на романа ”Самуил – цар български”, доц. д-р Живко Иванов коментира така:

„Езикът, в който Димитър Талев е потъвал е нечуван за модерното общество, той е и невъзстановим. Това е език, който съдържа в себе си толкова разклонения и мелодия, че ако го сравним, сегашният език ще ни се види толкова простичко бърборене, което ще ни омръзне още на 30-тата секунда.

Ако мислим, че езикът е инструмент, ние много сме сбъркали. Ние живеем в езика, той е нещо-по голямо от нас. Затова, когато един автор изказва чрез него творбата си, той не ни дава купища някакви си думи, а цял един свят.

Езикът на Талев не трябва да се редактира, защото по този начин ние го осакатяваме. Добре е, че в книгата за Самуил, той е запазен.”

Пловдивското студио се ръководи от млади хора на възраст между 26 и 32 години – Ирина Димитрова – филолог, Свилена Колева – юрист и основен дизайнер на романа, и Мария Тодорова – филолог.

Mediacafe пожелава успех и попътен вятър на екипа на издателство "Ния".

За автора

Вашият коментар