Участници от рекорден брой държави в конкурса за площад Централен

Участници от 41 държави са подали идейни предложения в международния конкурс за площад Централен в Пловдив. Това съобщи на пресконференция кметът на града Иван Тотев. Общо предложенията, дошли от шест континента, са 125.

В следващите дни проектите ще бъдат разгледани от експертна комисия от Камарата на архитектите, Съюза на архитектите, археолози и специалисти от Министерство на културата, които ще дадат своите експертни становища. Финалната оценка, която ще вземе 7-членното жури, ще се вземе този уикенд и ще бъде съобщена през следващата седмица.

От всички 125 трябва да бъдат селектирани 3 проекта, които ще бъдат подредени на първо, второ и трето място след обществени обсъждания. Намерението на община Пловдив е да докараме този конкурс докрай, заяви Тотев. Ако това се случи, българските архитекти, които имат лош опит с конкурсите в страната, които не се провеждат добре, вероятно ще възвърнат доверието си и отново ще започнат да участват в такива състезания, добави арх. Любомир Георгиев, член на журито и директор на архитектурния фестивал One Architecture Week.

Това е едно много трудно задание, казвам го като архитект, добави още той. Фактът обаче, че има толкова много участници е гаранция, че ще имаме качествени проекти и очакваме един добър краен резултат, каза Георгиев. Ако докараме конкурса докрай, това ще е един прецедент – така трябва да се решават градоустройствените проблеми навсякъде, каза също и Асен Асенов от Едно.

Разнородността на участниците – 41 държави, е рекордна за последните години в България за обществено пространство. За сравнение – конкурсът за Метростанция 20, се случи с повече участници – около 130, но от само 20 държави. Малко по-късно Столична община организира конкурс за знаково за София място – площадът Света Неделя, който имаше общо 25 участника. Вероятно най-успешният архитектурен конкурс в последните години е за частния спортен център на Walltopia – над 350 проекта от 63 държави.

На снимката: Асен Асенов, Любомир Георгиев, Иван Тотев

Най-много предложения са дошли от България – 23. Следват съседите Сърбия с 10, Франция и Португалия по 7, Великобритания, Испания и Турция – по 6. Сред по-атрактивните държави, от които са дошли проектни предложения са Албания (2), Македония (2), Армения (1), Индонезия (1), Индия (1), Иран (1), Нова Зеландия (1), Австралия (1), Перу (1). Предложения има също от Канада, САЩ, Египет и ЮАР, запълвайки всички световни континента. От Скандинавските държави има само един проект – от Дания.

За автора

Вашият коментар