Ученик от художествена гимназия е победителят в конкурса за Плакат (СНИМКИ)

Възпитаникът на пловдивската художествена гимназия Сахак Касапян – победител в конкурса за плакат тема „Сигурността на децата в реална и виртуална среда“

Ученици от училищата по изкуства от цялата страна се състезаваха в конкурса за плакат, организиран от НХУ „Цанко Лавренов“ и ДАЗД

На 20 ноември – Световен ден на децата, в Балабановата къща в Стария град в Пловдив беше открита първата Национална ученическа изложба „Плакат“, организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ Пловдив и Държавната агенция за закрила на детето. 

51 млади художници от училищата по изкуствата към Министерството на културата интерпретираха темата „Сигурността на децата в реална и виртуална среда“, а творбите им бяха оценявани от професионалисти. В журито, председателствано от д-р Ненко Атанасов, главен асистент в Националната художествена академия в София, участваха преподаватели в НХА и АМТИИ – Пловдив, графични дизайнери, представители на Министерството на културата и Държавната агенция за закрила на детето. 

Комисията определи две първи награди – на Сахак Касапян от НХГ „Ц. Лавренов” за плаката му „Лабиринт” и на Ивет Петкова от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” – София за произведението ѝ „Много си сладка”. 

Втора награда спечели Йоана Карчева от  софийското приложно училище, а трета стана Хатче Алиева от НХГ „Димитър Добрович” – Сливен. Журито даде и пет поощрителни награди – на Силвия Иванова от Сливен и на възпитаниците на пловдивската художествена гимназия Атанас Каракашев, Златина Илиева, Йоана Караиванова и Радослава Иванова. Георги Костадинов бе отличен като най-млад автор. 

Директорът на НХГ „Цанко Лавренов“ Светлозар Чавдаров поздрави призьорите и обяви, че официалната церемония по награждаването им ще се състои в Държавната агенция за закрила на детето в София през декември. 

 

За автора

Вашият коментар