Уличните графити на Banksy (СНИМКИ)

Когато говорим за изкуство, то не винаги е длъжно да се поставя в рамка и галерия
 
„Street Art” това е градската култура – графитите. Името graffiti идва от италианската дума graffiare и означава одрасквам повърхност, набраздявам. Някои изкуствоведи твърдят, че за първите графити се водят праисторическите рисунки в пещерите. В действителност графитаджиите се появяват през 20ти век и това е начин за общуване между хип-хоп и рап бандите.
 
Един от най-известните и влиятелни артисти в тази сфера и заслужил определено мястото си сред големите имена на художниците, е Banksy. Той е роден в Бристъл, Англия, където се намират и повечето му графити. Придобил световноизвестна слава, неговата концепция е насочена към субкултурата и социалните статуси на хората.
 
Banksy никога не е разкривал самоличността си, но възгледите му са ясно изобразени в творчестото. Той изобразява сатиричният си, черен хумор на улични пространства по сгради, мостове, улици, заводи из целия свят. Наблюдатели отбелязват, че стилът му напомня на Le Rat Blek, който предимно работи с шаблони. Но въпреки това, Bansky твърди, че в базирал голяма част от творчеството си върху музиката на британската трип-хоп група Massive Attack.
bank-16-girl-searching-soldier-can-we-get-banksy-thread-going-hd-wallpapers
 
Известен с презрението си към правителството, неговите  графити са етикирани като  вандализъм. Но той провокира зрителската мисъл. Жаждата за свобода, манипулираното общество и подчинението пред властта са основни теми, които са засегнати в графитите му. Въпреки, че не показва самоличността си, може би, за да запази свободата си, той се бунтува срещу безпорядъка в политическата сфера и подбужда съзнанието на своите почитатели.
 
Графитите му са уникални и в света на изкуството се ценят като доста скъпи. Щастливци са тези, чиито стени са изрисувани от спрейовете на Banksy. Негови графити са били изложени в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра в Париж
 
Banksy е и режисьор на филма: „Exit Through the gift shop”разказващ историята на Thierry Guetta – фрески емигрант в Лос Анджелис и манията му за уличното изкуство. Филмът е излезнал през 2010г. и е номиниран за Оскар за най-добър документален филм.
 
Banksy няма нужда от ласкателства, той е истински творец, допринасящ за развитието на съвременното изкуството!
banksy-nick-stern-part2-5-1
 
banksy-graffiti-street-art-hd-wallpaper
banksy
banksy1
banksy2
 
 

Вашият коментар