Умео 2014: Градът на брезите и горящия сняг

Европейската столица на културата отдавна не е била на по-северно място. Умео се намира приблизително на същия паралел, като исландската столица Рейкявик*. Шведският град е сравнително млад(поне по пловдивските мащаби) – на около 400 години, сравнително малък като население – около 80 000 души, 12-и в Швеция, но и известен университетски център.

Умео може да е малък, но не е неизвестен. За музикалните фенове може да е познат като родния град на метъл групата Meshuggah. За архитектурните – с университетската сграда, проектирана от популярното датско студио Henning Larsen Architects. 2014-а обаче ще се запомни със споделеното домакинство на Европейска столица на културата с Рига, която вече ви представихме миналата седмица.

Началото на културната програма е на 1 февруари с празника „Горящият сняг“. Церемонията ще се състои на брега на Умеелвен. Организаторите съветват гостите просто да се потопят в атмосферата на микс между високотехнологичен дизайн, дива природа и традиции. Празникът ще включва музика, танци и светлинно шоу. Както повечето останали събития, и в това публиката спокойно може да стане участник със свои идеи или изпълнения, а не просто да наблюдава.

Интересен проект ще се реализира през март – борба за равенство между половете чрез ролеви игри. Фемкон 2, който ще се проведе от 7 до 9 март ще покаже как чрез бордовите игри, доста популярни в северна Швеция, участниците могат да се осведомят по-добре в темата. Джени Ларсон от организацията на събитието, твърди че това хобито в Умео има уникалната възможност да покаже на Швеция и целия свят, че игрите могат да променят културата и да покажат добавена стойност, освен обикновеното забавление. Любопитно е да се добави, че в Умео женският футбол е доста популярен, като местният отбор е световно известен.

Детско панаирно градче пък ще покаже над 1000 идеи на малчугани, реализирани от професионални артисти. 45 училищни класа са показали своята представа как ще изглежда градът на бъдещето. Идеите им са изложени в 9 дървени павилиона. Панаирът се открива на 31 януари, а след това ще обиколи целия град, за да могат повече хора да се запознаят с работата на децата и артистите.

Програмата е актуална през цялата година, с куп вълнуващи събития, смесващи съвременно изкуство, градски активности и представяне на местни традиции. През юли и август гостите на Европейската столица на културата могат да посетят Фестивал на цветята. Инсталации в реката ще поставят артисти от другата столица – Рига(Латвия) и от финландските съседи Пори през юни. Те ще представляват плаващи дървета, които през октомври ще бъдат посадени в градски парк. Умео е популярен и като градът на брезите, поради голямото количество от белите дървета, засадени преди над сто години.

Доста любопитен е и проектът „Истории от малцинство в малцинството“ – разказващ за случки, свързани с ЛГБТ-малцинството сред… Сами(лапландци)-малцинството в Швеция. Целта е в дългосрочен план да се установят места, където да се представя тяхното изкуство, култура и да имат достъп и представителство сред различните институции.

Впечатление в сайта на Умео – Европейска столица на културата 2014 прави и фактът, че практически за всеки проект е ясно упомената сумата, с която се финансира или дофинансира съответното събитие. Акцентът на повечето събития резонно е местната култура и съвременните изкуства, но в програмата има място и за класическите – операта на северна Швеция, която е ситуирана именно в Умео организира поредица от класически концерти, но отново с модерна нотка. На 11 януари, например, ще бъдат представени 9-те симфонии на Бетовен, успоредно с 9 съвременни произведения, обвързани с всяка от симфониите.

* – Рейкявик е столица на културата през 2000-а година. Градът е едва половин градус географска ширина по на север от Умео. Половин градус е разликата между Пловдив и Русе

Снимки: (1) diariodelweb.it; (2) bbc.co.uk; (3) Per Lundberg/dw.de; (4) Ake E son Lindman

За автора

Вашият коментар