Уникална изложба в Археологическия музей в Пловдив

„История в знаци и символи. Съкровища от гръцките музеи” е заглавието на  уникалната изложба, която ще бъде открита официално в Археологическия музей в Пловдив тази вечер, 30 май 2013г, от 19 часа, но за посетители ще бъде отворена от 31 май.

Това е първата подобна гостуваща изложба в България на най-големите и богати гръцки музеи и се подготвя от близо три години. В продължение на 6 месеца пловдивчани и гостите на града ще могат да видят отблизо 195 изключително ценни за историята и археологията артефакти от Древна Гърция. Това обявиха на съвместна пресконференция арганизаторите – директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов, Георгиос Какавас, директор на Нумизматичния музей в Атина и зам.-директор на Атинския археологически музей и заместник кметът на община Пловдив Стефан Стоянов.

Сред ескпонатите са множество монети с голяма нумизматична стойност, печати, накити и керамика, собственост на музеите в Тива, Делфи, Аргус, Мамия и Атина. Всички те хвърлят светлина върху 3-хилядолетното пътешестиве на гърците в световната цивилизация, обясни Георгиос Какавас. Той подчерта, че като символ на това послание са и изложените две напълно еднотипни вази – едната е открита при разкопки в Брезово, а другата – в Атина. По думите на Георгиос Какавас изложбата е обсобена в 6 теми.

Първата е История на печатите, датиращи от праисторическия период. Втората представя превъзходството на гърците по море и под е мотото „Голямата морска държава”. Третата фокусира върху световния принос на Гърция в демокрацията и образованието. Четвъртата е посветена на олимпиския идеал „Здрав дух в здраво тяло”, който се свързва и историята на игрите. Петата тема е „Владетели и събития” и включва Персийските войни, македонските царе и римските владетели до Константин Велики.
Шестата тема от изложбата – „От Олимп до небето”, представя религиозните вярвания на древните гърци от епохата на Зевс до установяването на Християнството. Еспозицията е под егидата на Гръцкото посолство в София и Генералното гръцко консулство в Пловдив.
arhmuzej
 

За автора

Вашият коментар