В Капана на времето или поетите на днешния ден (СНИМКИ)

Когато кажем “литературно четене” в 21 век, всички очакват големите имена на съвременната литературна сцена, седнали в стол с кръстосани крака и четящи лениво от собствените си книги. 

Но в "Баския” на любителите на литературата се предостави възможността да изживеят едно малко по-различно преживяване

По идея на “Организация на писателите странници” или по-познати като “ОПС”, пространството на китното кафене осигури едночасова сцена за младите таланти. Шепа писатели съвсем в началото на своята кариера прочетоха откъси от свои творби. Някои четоха проза, други лирика. Цялото творчество бе съвременно. И явно в духа на съвремието всички, с две изключения, четоха текст от своите мобилни устройства.

Къде отиде романтиката на хартията? Така ли се отразява съвременното творчество? Вървящо ръка за ръка с развитието на техниката?

Но този въпрос изясни една млада дама. За MediaCafe.bg Габриела Ахчийска сподели, че всеки автор чете с най-голямо удоволствие от лист, но обстоятелствата често пъти не позволяват това да се случи. Лично за себе си дамата разказа историята на пътуването си до Пловдив. Родом от столицата Габи е притисната от времето, в което, най-после свободна от своите ангажименти, бързайки към влака, няма възможност да разпечати своите творби.

Червенокосата талантлива госпожица с авторски псевдоним “Енигма Лупус” прочете за публиката два свои стиха и откъс от свой разказ. Бе изпратена с бурни аплодисменти и призив за “бис”. За успокоение на почитателите Габриела разказа още, че желаещите да прочетат повече от нейните творби, могат да последват фейсбук страницата ѝ, а също така да очакват личната ѝ стихосбирка през 2018 година.

Вечерта бе посветена освен на всестранното ново творчество на участниците, така и на вече утвърдените писатели от “ОПС”. Един от тях – Дилян Георгиев представяше своята първа стихосбирка на име “Диамантен”.

Младежът по професия програмист, но писател в свободното си време, прочете няколко творби от нея, което очевидно събуди искрен интерес у редица от присъстващите. Тъй че недълго след края на спектакъла, почти всички бройки от промоцията на четивото бяха изкупени. Дилян прочете също и няколко, писани пътьом във влака за Пловдив, стиха, които са на нова за него тематика – любов. 

Другата промоционална книжка бе “Абсент”. За идеята за създаването и самото съдържание разказа повече авторката с псевдоним Стрелецът:

“Знаете как в момента навсякъде бълва всевъзможна информация. От най-ежедневните публикации във Фейсбук, до популярните автори като Трендафилов. Не ме разбирайте погрешно, уважавам творчеството на Константин, но дори при него нещата станаха твърде комерсиални. Нашата идея е друга. Колко от тези “творби” остават в съзнанието Ви? Колко от тях Ви карат да се замислите? Ние от “ОПС” сме автори, които искаме да пишем така, че нашите думи да докосват, да оставят траен отпечатък в ума и душата на хората. Искаме това, което правим, да е значимо. Не сме особено популярни, защото представяме българската ъндърграунд литературна среда. С нас се свързват знайни и незнайни български творци, а не големи издателски къщи. За да се стигне до печат на наша стихосбирка или разказ, ние създаваме организация и сами способстваме това да се случи. Знаете ли, не е лесно, но това е което ни кара да сме щастливи. За втора поредна година сме тук в Пловдив и четем за Вас.

Всяко следващо събидие ни вдъхва нова надежда, защото се радва на все по-голяма посещаемост. Хората вече знаят кои сме и какво правим. Те са запознати с творбите ни и са жадни за нови. Това е идеята ни. Не популярността, а удовлетворението да знаеш, че правиш нещо, което прави друг щастлив и го обогатява някак. “Абсент” е селекция от творби, както мои и на Дилян, така и на други наши колеги-приятели. Избрахме това заглавие, защото на френски оззначава “липсващ”. Нашата идея е именно това – докато четеш и се наслаждаваш, да забравиш за външния свят, да се потопиш в книгата и да избягаш от реалността. Затова и промо – шотовете ни са абсент. 

Искаме това, което ни вдъхновява, да вдъхнови и други. Да запали нашата творческа искра, като искра на любител-четец или на бъдещ поет у другиго и така като домино.”

Озарени и пленени си тръгваме от уютното заведение с невероятното мероприятие, а на талантливите автори желаем УСПЕХ!

Вашият коментар