В романовия свят на Недялко Славов

На 14 април в Пловдив се проведе среща с един от най-ярките съвременни български писатели Недялко Славов. Тя беше по надслов” В романовия сват на Недялко Славов” и бе втората след тази в София.

Съчетание между количество и качество, трудът на автора му е спечелил не само симпатиите на публиката, но и много престижни награди. Сред тях са Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“, голямата литературна награда „Хеликон“ за 2015 година за романите му „Вертиго“ и „432 херца“, а също така през 2014 г. романът му „Портрет на поета като млад“ спечели награда „Пловдив“ за литература и беше удостоен с множество престижни номинации.

Именно затова, на 14-ти април (четвъртък), срещата с автора носеше мотото „В романовия свят на Недялко Славов“. Публиката имаше удоволствието да се запознае и с четирите горепосочени романа от емблематичния му творчески път. Творчеството на автора е нетипично за съвременната българска литература, която има навика да бяга ту в миналото, ту в бъдещето. Позиционирането в настоящето е едно от нещата, които печелят и задържат интереса на читателите. Характерът на романите му е допълнен и от силната привързаност към природата и християнската идея за любов към всичко съществуващо. 

В диалога между Младен Влашки и писателя, разбрахме, че този „романов свят“ е свързан с вечния дух на Пловдив, с усамотените планински кътчета на България и с немската прецизност. Недялко Славов сподели, че детството прекарано между родното село, града под тепетата и летата в Германия, му е помогнало да изгради себе си като личност и има силно влияние над творчеството му. Влашки допълни, че поетическият усет на автора е направил творбите му още по-ритмични и леки за четене и че хората трябва да четат Недялко Славов, както гледат филми за Рим. ю

В заключение, авторът сподели, че не наградите са важни за него, а борбата с настъпващата в света ни дехуманизация. Затова и духът на хуманността и любовта е застъпен в цялото му творчество. Защото все по-трудно днес се обяснява думата „любов“ на хора, заобиколени от материализъм и егоизъм.

Турнето на писателя и срещите му с почитателите продължават в Русе, Варно, Хасково и други български градове.

Още за Недялко Славов и неговото творчество може да видите ТУК

Вашият коментар