Видео и Снимки от „Нощта“ на Пловдив (СНИМКИ)

“Нощта на музеите“ е замислена и организирана за първи път в Берлин през 1997 г. Оттогава формата “Нощ на музеите” придобива популярност и под различни имена започва да се провежда в цял свят. Днес в Европа над 120 града организират своя музейна Нощ като това се превръща в едно от най-активните събития за годината

В България “Нощта на музеите” се провежда за първи път в голям мащаб на 30 септември 2005 в Пловдив. Оттогава “Нощта на музеите и галериите – Пловдив” става емблематична за културните събития на страната с широка културна програма, голямата посещаемост, привличането на млада аудитория, положителния заряд и организация. Датата е съобразена с най-активния културен сезон в Пловдив – Есенния Салон на Изкуствата и бизнес пика около Есенния Технически Панаир. До 2010 година Нощта на музеите и галериите се провеждаше в рамките на един петък в края на септември, началото на октомври.
В Основната програма на “Нощта на музеите и галeриите – Пловдив” участват всички активни държавни и частни музеи и галерии със собствени събития. В съпътстващата програма участват културни институции, театър, клубове, книжарници, неформални арт-пространства. Събитията в програмата в градска среда са продуцирани от културни организации или индивидуални артисти и куратори. Традиционният брой на локациите общо в трите програми е около 70.

 

За петте години броят на посетителите нараства от рекордните за първото издание през 2005 година – 3000 човека, до 25 000 човека в третото издание през 2007 година, 15 000 през 2008, над 25 000 през 2009 година, за 2010 над 40 000, и над 50 000 през 2011 година.

Социален статус: млади хора, артистична публика, бизнес. Около 35% от посетителите са гости на града. Възраст: Широка е възрастовата група – от 18 до 60 години. Принос на събитието е привличането на ученици, студенти и млади семейства, които се превръщат в трайна аудитория.  “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” има широка комуникационна политика на български и английски.

 

За автора

Вашият коментар