Белгийската трупа Cie O Quel Dommage: Пловдив кипи от култура (СНИМКИ)

Въпреки, че 13-то издание на фестивала “Черната кутия” приключи само преди няколко дни Mediacafe продължава да ви среща с международните артисти, станали част от престижното издание.

Избрахме да разговаряме с Белгийската трупа Cie O Quel Dommage, която представи в Пловдив своята постановка HENRY в “Камерна зала” на Драматичен театър Пловдив
 

Мари, Жустин и Клара представиха спектакъла ”Хенри” си, в които ставаме свидетели на погребалната фантазия в едно действие, без думи, но пълна с гласове. Три жени в черно, които биха живели добре, ако не трябваше да се срещнат на погребението на човека, на когото са били съпруга, бивша съпруга и любовница. Атмосферата е експлозивна, конкуренцията в пика си, а споменът е невъзможен. Погребална церемония, която се превръща в щастливо фиаско!

Cie O quel dommage е театрална компания за визуален театър, която изследва и търси универсален език с цел да го използва за създаване на ритъм и музика, и която използва клоунада и bouffon като основни инструменти.

От 2009 година компанията развива театрални форми, които събуждат размисъл чрез смеха, размиващ реалността в нейните абсурдни, комични, драматични, нежни и поетични параметри. Техните спектакли са нежно жестоки и жестоко смешни, в които те особено харесват да „осмиват“ болката във всичките й форми като забавен начин да пренасочат нашия поглед към дори и най-малките социални конвенции.

Клара и Жустин са в компанията Cie O quel dommage от самото начало, а Мари се присъединява преди 4 години, за да обогати представленията, по думите на двете актриси. 

“Създадохме “Хенри” още в самото начало, преди около 10 години, като идеята в началото бе една, а в последствие претърпя еволюция в характерите благодарение на Мари”, споделя Клара. 

“Интересното в самия спектакъл е клоунадата и жестиколирането без много думи. Това е движенчески театър, като смехът не е основна част от него, но ние го прекарваме през различна призма, за да се получи това, което е. Цялото действие се развива на погребение, където три жени преживяват смъртта на бившия си любим”, допълват актрисите.

“Ние не променяме основното значение на смъртта, но си позволяваме да си играем с емоцията на образите, които са коренно противоположни един на друг. А най-важното е развитието на персонажите на сцената, как всяка една героиня си има своята лудост. В това всъщност е смехът в целия театър, който създаваме”, допълват те. 

Чувстваме се чудесно в Пловдив. Още от момента, в който стъпихме се удивихме от зеленината и природата около града и в него. Тук кипи страшно много изкуство, не знаем дали е само заради Европейската столица на културата или ежедневието ви е такова, но много ни харесва всичко. В Пловдив сме от два дни, но усещаме града и хората изключително спокойни, с един стар дух, както се казва в мотото на Пловдив – Древен и вече. Всички към нас са изключително добронамерени и отворени. Направи ни това впечатление, защото идваме от Франция, където поведението е аристократично и буржоазно, за разлика от тук. Черната кутия е един прекрасен фестивал, в който работят хора с големи сърца и искаме да благодарим на всички за поканата.”

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Белгийското посолство в България.

СНИМКИ: Благовест ПОПОВ

Още от "Черната кутия" може да видите ТУК

Вашият коментар