Братя Карамазови от Достоевски отново на пловдивска сцена с 2 дати

Народният театър "Иван Вазов" гостува в Пловдив с премиерата на спектакъла "Братя Карамазови"

Датите ще са 6-ти и 7-ми април, а сцената ще е голямата зала на Драматичния театър 

Епохалният текст на Фьодор Достоевски оживява на сцена през прочита на македонския режисьор Деян Пройковски, който прие поканата на директора Мариус Донкин да претвори класическия роман. „Братя Карамазови“ е първият спектакъл от поредицата проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по инициатива на Народния театър през април 2018 г.

„Защо „Братя Карамазови“ днес? Това е една от универсалните теми, може би едно от най-великите неща в литературата и голямо предизвикателство за нас в театъра. Смятам, че съвременният човек по някакъв начин живее с проблемите и въпросите на героите на Достоевски. Самите Карамазови, както ще видим и в спектакъла, са като Диоген, който е тръгнал посред бял ден със свещ в ръка да търси човека. Това ще са и нашите Карамазови. В какво се е превърнал днес съвременният човек, в какво вярва и в какво – не, какво е вярата и какво е да си вярващ, големите въпроси за Бог и съществуването на Бог. За да стигне човек до истинските отговори на въпросите, които го касаят, не трябва да преминава физическо разстояние, а да се научи как да пътува вътре в себе си. Защото там ще ги намери. Всъщност това представление ще е едно бурно и вълнуващо пътуване в човешките души и сърца", споделя своя поглед към романа Деян Пройковски.

Ролите в спектакъла изпълняват Александра Василева, Ана Пападопулу, Валери Йорданов, Велислав Павлов, Владимир Пенев, Деян Донков, Димитър Николов, Жорета Николова, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Марин Янев, Радина Кърджилова.

Почитателите на театъра помнят интерпретацията на класическия руски роман в едно знаково за трупата на Пловдивската драма представление. Годината бе 2005 година, когато режисьорът Стоян Радев постави „Братя Карамазови“ с едно великолепно изпълнение на Камен Донев като Дмитрий, Стефан Вълдобрев като Иван и Ивайло Христов като Альоша.

Спектакълът имаше две номинации за награда Аскеер  – за костюми на Сандра Клинчева и за режисура на Стоян Радев. Ролята на Дмитрий донесе приз за главна мъжка роля на Камен Донев.

Сега театралните фенове ще могат да се насладят на интерпретацията на "Братя Карамазови" от Деян Пройковски.

Билетите за представлението на 6 април се продават само на касата на Драматичен театър-Пловдив, а за 7 април можете да ги закупите само от каса "МаскАрт" в Дома на културата "Борис Христов".

Вашият коментар