Любо Нейков, Елена Петрова и Стефан Рядков се качват на сцената на Борис Христов

В класическата ни драматургия "Големанов" на Ст. Л. Костов е едно от най дълголетните ни произведения

Посланията на тази комедия отдавна са напуснали своето време и днес звучат по-актуално от всякога. Жаждата за власт, стремежът към облагодетелствуване чрез постове, търсенето на лични облаги   в политическите игрички са пречупени през призмата на днешното време във великолепната постановка на театрална формация "Мелпомена".

Всичко това в съчетание с неподражаемия талант на  Любо Нейков, Елена Петрова, Силвия Лулчева, Мария Статулова, Стефан Рядков и Красимир Ранков, превръщат комедията христоматиен пример за талантливо съчетание на драматургия, режисура в лицето на Георги Стоилов и актьорска игра.

В творчеството на най-големия български комедиограф Ст. Л. Костов пиесата "Големанов" заема първо място. По своите художествени качества, тази забележителна творба стои  над всички останали сатирични произведения.

След Бай Ганьо, Големанов е най – популярният български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение.

Големанов е олицетворение на вманиачения кандидат за министерско кресло. Tой е карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Tой е въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже.

В какво се превръща един добър човечец, когато разбира, че има вероятност да го изберат за министър? Става хитър и лукав, губи чувството си за мярка и разкрива своята глупост, лицемерие, скъперничество и грандомания.

Големанов е както част от държавната машина, така и неин изобличител. Над всичко разбира се в тази забележителна комедия стои самият Големанов. С него и с цялото си произведение, Ст. Костов осмива така саркастично нашето политическо общество, както малцина български писатели са успели да го направят през годините.

Пловдивската публика ще види изключителната комедия на 12ти ноември 2017 (неделя) от 19:00ч. в Дома на културата „Борис Христов“.

За повече информация тел: 0888673600

За автора

Вашият коментар