Румънската компания М-студио: „Мечтаем да играем на Античния театър“ (СНИМКИ)

„Асансьор“ на румънската компания М-студио е носител на награда за най-добра режисура от фестивала ALEF International Theatre Festival – Tabriz (Иран) и номинация за най-добра хореография и музика от 37th Fadjr International Theatre Festival – Tehran (Иран). Представян е на множество световни  танцови и театрални форуми

Постановката гостува под тепетата като част от последния ден на международния фестивал за съвременен танц и театър „Черната кутия

Асансьорът е тясно пространство, в което хората се качват и слизат, пътуват нагоре-надолу, но без да се свързват помежду си. Асансьорът винаги е в движение, но ако изведнъж спре внезапно, всичко може да се случи. Асансьорът изследва възможностите на малкото и тясно пространство, като създава динамична и интензивна атмосфера за тримата изпълнители.

Компанията М-студио е създадена през 2005-та година в Румъния и е първата  професионална компания в северната ни съседка , фокусирана върху театъра на движението. Съставена е изцяло от актьори, не от танцьори, които работят заедно още от студентските си години. 

„М-студио е изцяло държавно субсидирана, като имаме по 3 премиери на година и следваме строга структура. Имаме две посоки на създаване на театър – едната е към движението и танц, както и драматични театрални представления. Театърът на движението е базиран върху драматичени текстове“, споделя мениджърът на компанията – Имола Мартон.

Едно от най-интересните неща в постановката ни „Асансьор“ е, че се играе в реалното пространство, какъвто е един асансьор. Известният унгарски хореограф Ференц Фехер, който е гостувал на „Черната кутия“ преди 5 години, избира оригиналната идея за най-тясното и малко пространство за своята хореография. Така се стига до идеята да се играе в асансьор. Главните роли се играят от трима мъже, а постановката е едно пътешестие между техните съдби и отношения като приятели. 

"Идеята се върти около това, какво ще се случи с трима души в един асансьор, ако той заседне, дори и те да не се познават. Затова има различни варианти, в които тръгва представлението. Това, че ние нямаме жена в спектакъла, също определя неговата фабула, защото това щеше да промени изцяло насоката му, а нашата мисъл е насочена по скоро към приятелството между тримата мъже."

Представлението има подзаглавие, което се нарича „Момчетата ще си останат момчета“, защото дори и порастнали мъжете си остават деца, които в сериозното си ежедневие са едни,но поставени в такава ситуация, характерите им, всичко, излиза наяве.

 

„Първо започнахме в едно по-широко пространство, което в последствие се стесни, като цяло е много трудно да се танцува в Асансьор. Затова и трима човека е максималното за този спектакъл. Хубавото е, че динамиката и наситеността на представлението не ни пуска и за минута“.

„Много хубав паралел се се получава между нашия спектакъл си фестивал “Черната Кутия” и за нас беше чест, че ще закрием 13-то му издание. За нас е голямо богатство, че можем да се докоснем до различни култури и да станем част от такъв международен фестивал с голямо значение. Практиката ни го показва, че различните публики реагират различно, от такива които се заливат от смях до такива, които не издават и стон. За нас е важно, че с всяко пътуване из света ние обогатяваме спектакъла и това ни прави щастлии. 

"Пловдив е страхотен в много отношения, като успяхме да разгледаме стария град и Античния театър и даже си представихме как играем на това място. Във вашия град има много енергия и ще се радваме да се върнем отново", споделиха още румънските гости. 

СНИМКИ: Благовест ПОПОВ

Още от "Черната кутия" може да видите ТУК

Вашият коментар