Петър Чухов: Пиша, защото ми е интересно! (СНИМКИ)

С огромен зрителски интерес премина и поредното четене в Петното

Литературният салон „Spirt and Spirit“ по традиция започва с встъпителен разговор на Александър Секулов. Известният драматург представи новия сборник с разкази на Петър Чухов – „Камуфлаж“, а после двамата заедно дискутираха подема на българската литератур, след което се пренесоха изцяло върху подробности около творческия процес на Чухов.

„Пиша, защото ми е интересно да видя докъде ще стигна“, коментира авторът, след което прочете два къси разказа от новоиздадената си книга.

Това беше първото  представяне на „Камуфлаж“ пред пловдивска публика, пред която да се чете е привилегия за всеки автор. Както каза поетът Ивайло Добрев, участник в Голямото януарско четене:

"Тук наистина се осъществява контакт с аудиторията. Нещо, което на другите места липсва.“  

„Камуфлаж” е сборник от разкази, писани в период от повече от петнадесет години. Александър Секулов и събеседникът му проведоха интересен диалог относно влиянието върху социалните мрежи и глобализацията върху българската литература.

Петър Чухов направи и една ретроспекция към старите си творби като заяви, че той, за разлика от много писатели, публикува всичко – и доброто, и лошото, което го представя в най-пълната му същност – на обикновен човек като всички.

Интервю с автора можете да прочетете ТУК.

Следват представяния на книгата в Асеновград и с. Куртово Конаре.

Събитието продължи като зад микрофоните застанаха Йордан Свеженов и издателят му Христо Блажев. Тема на разговора им беше новата книга „Анархия на три морета“ на Свеженов, чийто трейлър може да видите тук 

Самият автор определя романа си като сатиричен трилър, който засяга чисто български проблеми от ежедневното. Подчерта, че  въпреки на пръв прочит съдържанието да предизвиква смях у читателя, това не е била неговата цел.

Проблемите, които засяга романа му се коренят дълбоко в характера на българина. Младият автор отказа да прочете каквото и да е било от книгата си, защото „това е все едно да изядеш само кетчупа или краставичките от пицата, която си си купил“

Христо Блажев пък сподели любопитни факти относно редактирането и издаването на съвременна българска литература, обект на дискусия станаха и литературните блогове, а мрачната прогноза на Блажев за тях е, че те за в бъдеще едва ли ще просъществуват. Същата съдба, според него, ще сполети и българската критика, чиято представител е и той.

Следващата среща на литературния клуб ще бъде на 10.02 от 19:00, когато Ина Иванова ще представи новата си книга „Летящ акордеон“.  

Още за Петното на Роршах и Александър Секулов можете да чуте и видите от ТУК.

За автора

Вашият коментар