Ден на професиите или как работата носи усмивки (ВИДЕО и СНИМКИ)

Третото издание на "Ден на професиите“ се проведе на 17-ти март в ПУ „Паисий Хилендарски при огромен интерес от кандидат-студентите под тепетата

Изтъкнати специалисти от различни сфери споделиха как минава един свой ден пред няколко десетки кандидат-студенти под тепетата тази събота. В препълнена аудитория в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев (преподавател по Криминалистика в ПУ), д-р Богомил Андонов (дентална медицина, зъболекар и преподавател), Радостина Гайдарова (доктор по дентална медицина, скоро завършила), Николета Митева (Job Tiger), Иво Дернев (журналист), Петя Саръева (адвокатски сътрудник,скоро завършила право в ПУ), Виктория Готева (най-младият репортер в екипа на БТВ), арх.Иван Щерев (с две награди за Сграда на годината), Ганчо Ганчев (студент по архитектура във ВИАС), Ирина Владимирова (собственик на агенция за организиране на събития),  Антоанет Пепе (блогър, влогър, инфлуенсър), Владимир Вълканов (преподавател в ПУ по Информационни технологии) и Иван Банчев (студент по ИТ).

"Работата ми е свързана с усмивките в буквалния и преносния смисъл. Ние караме хората да се чувстват добре като се усмихват, ние им даряваме усмивки. Това, което трябва да знаете е, че в нашата професия хората гледат на нас с уважение и респект", така първият лектор на "Деня на професиите" Богомил Андонов спечели аудиторията на своя страна. Младият преподавател в Медицинския университет се вмъкна в 10 минути, за да разкаже денталната медицина и през какви трудности минава всеки негов ден, за да накара хората да се усмихват. 

"Всеки ваш избор ще е правилен, защото вие градите вашето бъдеще с вашите желание и така ще успявате",

сподели денталогът, който е правил десетки изследвания и е част от университета в Мемфис. Той не само говореше с огромна любов за своята професия, но от думите му се усети, че работата му със студентите е свързана с голяма любов, която по-късно преминава в приятелство. 

Точно такава бе и следващата лекторка Радостина Гайдарова (бивша студентка на д-р Андонов), наскоро завършила МУ – Пловдив, сподели, че медицината тече във вените й. Тя е трето поколение здравен работник и любовта към тази професия идва от нейния дядо.

"Всичко, което трябва да знаете, когато минавате през следването си в медицината е 6 години здраво учене с много дебели книги. Естествено не бива да се плашите, защото винаги остава време за купони. Някой път ми се е налагало да се справям с по 4-5 кариеса на ден, което си е много добра основа за нас, за разлика от чуждите университети, където тази практика не е заложена толкова силно. Затова ние имаме един от най-хубавите университети в страната", сподели бившата възпитаничка на Математическата гимназия в Пловдив. 

След нея пък на катедрата се изредиха едни от най-успешните специалисти в страната, сред които криминалогът, а сега специалист по наказателно право и университетски преподавател  проф. д.ю.н. Йонко Кунчев. 

"Моят ден не се повтаря с предишния, затова толкова си обичам работата, тя е доста динамична. Вие трябва да се насочите към тази професия, която сте се насочили от малък. Това, което обичах аз е да гледам криминални филми, а малко по-късно се озовах в школата в Симеоново. Сега се занимавам с наказателно право", сподели видният проф. Йонко Кунчев.  

Инициативата, която се провежда за 3-та поредна година е насочена към учениците от 8-ми до 12-и клас, които ще могат да получат повече и дава основна информация на младите хора в така важния път в избор на професия след завършване на средно образование. Гимназистите, които са от различни университети имаха възможността да чуят интересни истории и за журналистика, архитектура, маркетинг, блогърство и IT.

Основен партньор на събитието бе Студентския съвет към Пловдивския университет. 

Ето какво сподели пред камерата на mediacafe.bg Петя Бонева, която е председател тази година на Ротаракт клуб Пловдив-Филипопол:

За автора

Вашият коментар