Над 120 студенти и психолози се включиха в първия PSY talk в Пловдив

На днешната дата преди 24 години се заражда идеята за професионален празник на психолозите в България.

Повече от 120 младежи, предимно студенти, се включиха в „Деня на психолога” вчера (3.04), което в Пловдив се организира от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите (МСМРБ). Това е първото издание на събитието ”PSY talk”, което обедини младежи, млади специалисти по психология и преподаватели, за да се обогатят и да обменят опит и идеи.

Вдъхновен от TED talk презентациите, PSY talk е образователен метод, позволяващ на едни да изразят себе си и да подобрят презентационните си и ораторски умения пред аудитория, а на други да даде възможността да научат нещо ново в областта на психологията. То е събитие, което събира хора с подобни интереси и много различни идеи.

„Чрез това събитие искаме от една страна да покажем пъстротата на психологията, да покажем, че тя е на всякъде около нас и в нас, да покажем какво всъщност прави тя, да покажем добри примери и практики, да покажем хитрини, с които можем да направим ежедневието си по-леко. От друга страна искаме да помогнем на хората да изразяват свободно себе си и идеите си пред публика, да подобрят презентационните си умения и да бъдат уверени и мотивирани да споделят, защото като общество ние трябва да споделяме и да си помагаме, за да вървим заедно напред”, сподели Даниел Джинсов, един от организаторите на събитието.

Събитието протече с представяне на четирима лектори, като двама от тях бяха млади специалисти, а другите професионалисти с богат опит.

Първи се представи Дилиян Манолов – актьор, психолог, поет, драматург, писател. Неговата тема бе „Хуманистично за позитивното” като обясни за кръстосването на два подхода при работа с хора – позитивен и хуманистичен.

След него на сцената в клуб Библиотеката се качи проф. дпсн Веселин Василев от катедра „Психология” към Педагогически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, който направи анализ, откъде е тръгнала и накъде върви психологията.

Панайот Рандев, ръководител на Институт Ре-Генезис и фондация „Човек Плюс”, както и председател на секция "Позитивна психология" към ДПБ, направи пространен анализ на психологията през годините с темата си „Психологията от птичи поглед – поколения, метафори и тенденции, които я промениха завинаги”.

В самия край младият психолог Даниел Троев от сдружение „Чудно” разказа пред студентите „Защо хората могат?”, като даде практически ценни съвети за това как да повишим капацитета си и да попадаме по-често в състоянието „FLOW”.

Организаторите се заканиха, че това е само началото на месечно издание на PSY talk, което ще събира "разчупени" лектори под тепетата. 

Защо "4-ти април е ден на Психолога

На днешната дата преди 24 години се заражда идеята за професионален празник на психолозите в България. Различното в случая е, че празникът е плод на младежкия дух и ентусиазъм на випуск 95 от СУ „Св. Климент Охридски”, които първоначално го нарочват като празник на курса си, но през 1995-та вече студенти и преподаватели честват празника заедно. През 1998 година празника достига своя пик и за да излезе от рамките на университета се създава организацията „Сдружение на младите психолози в България 4-ти Април”, която да организира и събира студентите по психология и младите специалисти в България. През годините организацията и празника имат своите метаморфози, но и до днес се чества „Денят на психолога” и все повече психолози празнуват.

Но защо е важно и как от една такава идея трябва да се чества на национално ниво?

Много е просто, за да има гилдия на дадена професия, то хората в нея трябва да имат принадлежност, да се обединяват около общи проблеми, ценности, каузи, които да защитават и чрез които  да показват на обществото тяхната значимост. В случая с психолозите не е така… Все още те не успяват да се обединят и да защитят своите интереси, да покажат заедно на обществото какво е психологията, защо е важна тя, къде е тя, с какво може да помогне?!? От там разбира се има и негативните следствия, които са очевидни дори за НЕпсихолозите – психологичните консултации все още се считат, че са за луди и болни хора, няма клинични пътеки за психично здраве (или като цяло не се говори за психично здраве), все още липсва разпознаваемост на ползите от психологията в частния и публичния сектор и от съвсем скоро не присъства като самостоятелен учебен предмет в училище…

Именно затова е важен професионалния празник, дори и просто да излезем с колеги да пием по питие, но да си поговорим за нашия „двор”, какво се случва, какво можем да направим. Да го честваме, като се събираме, обсъждаме, споделяме и показваме до къде сме стигналил…

Всички презентации ще бъдат качени в You Tube и споделени в facebook събитието, откъдето може да получите и повече информация, както и от следващите линкове: 

  • Повече за Деня на психолога в България може да видите ТУК
  • Повече за събитието през 2012-та година може да видите ТУК и през 2011 ТУК
  • Представянето на "4-ти Април" преди 5 години може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар