Студентите от МУ обучават ученици как да се предпазват от ХИВ и СПИН

Първи декември е Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Денят се отбелязва от 1988 година, като част от опитите на международните здравни организации да насочат общественото внимание върху борбата и превенцията на болестта. 

Във връзка с това Асоциацията на студентите по медицина – Пловдив (АСМ) организира през първата седмица на декември различни инициативи.

На 04.12.2014 г. от 16:30 ч., 5-та аудитория, Аудиторен комплекс ще се проведе открита лекция на тема "Епидемията ХИВ-Какво ново?". Лектор ще бъде Ивайло Алексиев от Национална референтна лаборатория за ХИВ/СПИН. Националната референтна лаборатория по HIV/СПИН е единствената в страната, в която се извършва окончателната диагностика ха HIV Инфекцията и регистрацията на HIV серопозитивни лица. 

През цялата седмица между 01-05.12.2014 в голяма част от пловдивските гимназии ще се провеждат Peer to peer обучения. Това са подходи, при които връстници обучават връстници чрез дискусии, игри и интерактивни методи. След като студентите по медицина минаха през такова обучение предходната седмица, те ще могат да упражнят придобитите знания. Таргетните групи са ученици между 8-10 клас. Целта е още от ранна възраст да им бъдат предадени знания как да се предпазват от полово пренасяни заболявания и да бъдат научени на отговорно сексуално поведение.

За финал на 03.12.2014, сряда ще бъде организирано парти в клуб VOGUE, което има за цел да привлече вниманието на част от обществото към превенцията и борбата с HIV/СПИН. 

Повече за кампаниите за 1.12 в Пловдив можете да видите ТУК.

Вашият коментар