Zonta казва 16 пъти НЕ!

„16 дни активност против насилието над жени” (Zonta Says NO) е ежегодна международна кампания на Зонта интернешънъл, провеждаща се в периода от 25 ноември – международния ден за елиминиране на насилието над жени до 10 декември – международния ден за правата на човека. Целта е да се изготвят стратегии за предотвратяването на този проблем като  организации от целия свят всяка година се включват в кампанията.

Подкрепа на тази инициатива оказва и ООН със своята кампания „Обединени, за да сложим край на насилието срещу жените”, чиято цел е да насочи към глобални действия и дискусии за предизвикателствата, които срещат потърпевшите. Оранжевото, изборът на цвят за кампанията, също не е случайно. То символизира едно по-светло бъдеще с отсъствието на насилие върху жени.

 Една от три жени по целия свят бива насилвана, а един милион са обявените случаи за българки, претърпели физическо, сексуално или психическо насилие. За жалост малко жени в България знаят към кого да се обърнат за помощ.

Всеки може да се обърне безплатно към консултант  на следните контакти:

 Фондация „Джендър алтернативи“ за пострадали от домашно насилие и дискриминация тел.: 032 26 07 08; 0879 26 01 01

 Фондация „Асоциация Анимус“ – Денонощна гореща телефонна линия за пострадали от насилие жени и деца тел.: +359 2 9817686

За автора

Вашият коментар