Медиите по света: Никой не иска Бойко за другарче

Водещи медии от Европа и Северна Америка излязоха с коментари, относно проведените избори в България. Въпреки че споменават превеса на ГЕРБ, не пропускат да добавят, че на лидера Бойко Борисов ще му бъде изключително трудно в следващите решения, защото нито една от партиите не иска да се коалира с него.

Politico е озаглавил материала си „Урок по смирение?“ и продължава с коментара, че българските парламентарни избори са оставили след себе си силно разкъсан политически пейзаж и тежка битка за премиера Борисов да запази властта си. Медията нарича ГЕРБ „бившия шампион по карате“ при отбелязването на намаления дял от гласове спрямо други години с тазгодишните 25%.

Euractiv извеждат като акцент това, че българите са гласували за промяна, изпращайки три нови партии в парламента. За ГЕРБ пише, че са достигнали „само“ 23%, а БСП са с „катастрофалните“ 14.85%, тъй като в предни дни от партията са коментирали увереността си в големия брой гласоподаватели. Euractiv добавя, че според анализатори изборите са се превърнали в шамар в лицето за силите, представени в парламента, особено за Бойко Борисов и ГЕРБ, и „смъртния им враг“ БСП, които са се надявали на много по-добри резултати.

Al Jazeera коментират, че на министър-председателят Бойко Борисов ще му е трудно да задържи властта след прилив на гласове от антиправителствени и антикорупционни партии, които го искат вън от управлението. Техният репортер Бърнард Смит е бил на място в София в неделя, като е докладвал, че ако изходните анкети бъдат потвърдени, ще има безпрецедентна ситуация с необходимост от коалиционно правителство. „Това може да се окаже някакъв период на неизвестност, тъй като българските политици се опитват да се справят и да видят дали могат да създадат някакво правителство,“ казва той. След 10 години доминиране в политиката Борисов има малко коалиционни партньори, като повечето партии отхвърлят прякото сътрудничество с ГЕРБ, пишат от Al Jazeera.

Канадската медия Thestar също излезе с няколко текста за изборите у нас, като написа за Борисов „Изглежда обаче, че за него ще бъде трудна задача да си намери съюзници, за да сформира стабилна управляваща коалиция в разпокъсания парламент, където повечето групи вече са отхвърлили всяко сътрудничество с ГЕРБ“. По тази причина те допускат провеждането на още едни избори.

Съседите ни от Румъния са публикували в Digi24 няколко материала на тема парламентарните избори у нас. Едно от заглавията им е „Изненадата на българските избори: Нова партия, водена от телевизионна звезда, обърква сметките за формиране на правителството“. В следващ текст те обръщат внимание на въпроса за съставяне на ново правителство. Пишат, че ГЕРБ ще се нуждае от поне още две партии, за да сформира мнозинство, но всички нови партии са заявили, че няма да се съюзят с Борисов. Конкретен пример дават с „Има такъв народ“, която отказва всякакво сътрудничество с ГЕРБ.
Американският вестник The Washington Post също не са ни пропуснали. Заглавието им е „Отцепени избори поставят предизвикателство пред български лидер“. А в текста също пишат, че има вероятност лидерът на ГЕРБ да не може да сформира четвърти кабинет и е изправен пред трудната задача да намери съюзници. Повечето политически групи вече отхвърлиха идеята за сътрудничество с ГЕРБ, пишат от медията.

Euronews с публика от над 150 милиона читатели, преведени на повече от десет езика, нямаше как да не споменат страстите гласуването в неделя. От медията са направили дори видео материал със заглавие „Водещ на ток шоу става кингмейкър в български избори: Кой е Слави?“. В друга публикация са начертали графика за първите седем партии, но водещата тема е перипетиите пред премиера Борисов и как той е изправен пред сложни коалиционни преговори, за да осигури четвъртия си мандат.ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

„Има такъв народ“ подгони ГЕРБ, ВМРО под чертата (ОБНОВЕНА)

Всички резултати от изборния ден в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Българите дадоха своя глас, въпреки изборите

Селото би шута на ГЕРБ, а София отново е синя

Огромни опашки пред секциите за гласуване в чужбина (СНИМКИ)

Гласувай, за да не бъдеш уморен

За автора

Вашият коментар