Онлайн анкета: Как искате да изглежда площад „Централен“?

Онлайн допитване за проблемите на площад "Централен" стартира популярният архитектурен блог "WhatA". По време на Sofia Architecture Week, който тази година ще се проведе в Пловдив, ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за вида на площадното пространство. Все още обаче не са ясни параметрите за конкурса – какви са границите на зоната, която ще се проектира, на какво ще се акцентира, какъв е бюджетът(от което зависи и какви ще бъдат участниците). Именно за да бъде оформено по-добре заданието за конкурса, с което ще се покаже на какво трябва да се акцентира при проектирането, се публикува тази анкета, която трябва да бъде част от редица обсъждания за вида на площада. По този начин пловдивчани или гостите на града могат да дадат мнението си от какво не са доволни, кое биха искали да се промени във вида на площад "Централен".  

Екипът WhatA, участвали като жури и като проектанти в редица конкурси, поглеждат малко скептично към идеята. Досега в България са провеждани куп архитектурни конкурси, като крайният резултат винаги е един – никакъв(или просто лош), а решенията се свеждат до неизбиране на победител, избиране на двама победители(което е същото), или просто непровеждане на конкурса. Ако изобщо има такъв.

Все пак младите архитекти смятат, че не бива да се пропускат шансове за организиране на адекватен архитектурен конкурс, което безспорно е най-добрият начин да бъде променено едно градско пространство или сграда. 

"Община Пловдив изглежда искрено решена да си направи добър международен пиар с добър международен архитектурен конкурс и в крайна сметка да получи едно качествено пространство в резултат на честна конкуренция. Дано," казват от WhatA. И ние казваме това – Дано.

Анкетата може да попълните от този линк

За автора

Вашият коментар