Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и донорство

За първи път отбелязан през 2004 година, 13 юни е Световният ден на безвъзмездното кръводаряване и донорство. Създаден по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите, денят на безвъзмездното кръводаряване има за цел да създаде култура на доброволна помощ.

За всички ни е ясно, че кръвта е животоспасяващо средство в много случаи и голяма част от нас са се сблъсквали с момент, в който наш близък има нужда да му бъде прелята кръв. Тогава се започва едно търсене на хора – близки, приятели и приятели на приятели, които да дадат кръв. Това е необходимо защото кръвните банки в страната не отпускат кръв, ако нямат ново попълнение. Практика създадена в следствие на твърде ниската кръводарителска култура на обществото. А най-лошото е, че тази ситуация зароди един цял кръводарителски бизнес.

За много хора кръводаряването е нещо страшно и се асоциира с болка. Но истината е, че това не е така. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици. А за любителите на шоколада – се дава и пакет на кръводарителя както и кафе.

Още по-сложен е въпросът с донорството. На практика всеки трябва да попълни специална декларация ако иска органите му да бъдат използвани, за спасяването на човешки живот. Ако това не е направено при един евентуален инцидент близките трябва да се справят с нелеката задача да вземат това решение. А това най-често не се случва и много болни продължават да разчитат на живото-поддържащите медикаменти, в очакване на подходящия орган.

Ето защо на този ден призоваваме всички да постъпят отговорно към себе си и другите.

 

За автора

Вашият коментар