Включи се в акция за кръводаряване

Кръводаряването е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност към всеки, който страда от тежко заболяване или е пострадал при инцидент. Всеки ден повече от 500 българи имат животоспасяваща нужда от кръв. Тя няма аналог и не може да се замени с нищо.

Освен това кръводаряването е полезно и за дарителя. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Дари 450 мл кръв по напълно безопасен начин в спокойна, неболнична среда в София на 26 март (събота) от 10:00 до 14:00 ч. в акцията "Да спасим заедно живот". Цялата процедура отнема около 40 мин.

Организатор  е Българска организация за доброволно кръводаряване.

Дарената кръв се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за подържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

Къде? София, Център за цялостна трансформация Мандала и Soma Vital Food, бул. "Княгиня Мария Луиза" 58, ет. 5, зала Ян.

Кой може да дари кръв?

Всеки човек, който е:

  • в добро общо здраве и без противопоказания;
  • на възраст между 18 и 65 години;
  • с тегло над 50 кг.

За мъжете се разрешава кръводаряване до 5 пъти годишно, а за жените – до 4, с интервал между две кръводарявания минимум 8 седмици.

Добре е поне 2-3 дни преди кръводаряване да се храниш редовно и с по-високо енергийна храна, разнообразна по състав, тъй като по този начин се повишава качеството на дарената кръв, както и устойчивостта на организма на дарителя. Пий минимум 1,5 литра вода на ден.

За самото кръводаряване не отивай на гладно и бъди отпочинал.На място ще бъдеш прегледан от лекар, който да направи преценка, дали кръводаряването не застрашава здравето ти.

Регистрирай се  ТУК до 25 март 2016 г. Мисията ще се проведе на 26 март 2016 г. Регистрациите, направени до 15:00 ч. на 25 март, ще бъдат включени в графика, който ще получиш на посочения от теб имейл. Желаещите да дарят, които нямат регистрация, също са добре дошли, но ще се наложи да изчакат регистриралите се и възможност да бъдат поети от екипа.

 

Вашият коментар