10 000 ученици от Пловдив определиха най-четените книги днес

Приключи кампанията за избор на десетте най-четени книги от учениците в Пловдив

В нея се включиха 9933 ученици от 56 пловдивски училища. Интересен е фактът, че участниците в допитването дадоха своя вот за повече от 950 любими заглавия.

Успоредно с анкетата на 25 и 26 април в СОУ „Константин Кирил Философ“ се проведе фестивал-конкурс за най-добра драматизация на приказка или част от книга. В него участваха 13 училищни състава от три възрастови групи – първи-четвърти, пети-осми и девети-дванадесети клас. Представените драматизации сериозно затрудниха журито в неговия избор.

Обявен бе и конкурс за написване на отзив за книга. По време на кампанията се разгърна и значителна съпътстваща дейност – срещи с писатели, литературни четения, обсъждания. Особено стойностна се оказа инициативата на ученици от ОУ „Димитър Димов“, които изготвиха и реализираха проект по отваряне отново на училищната библиотека, която не работеше повече от 16 години. Със свой труд през пролетната ваканция те почистиха библиотеката. След това потърсиха и помощта на НБ „Иван Вазов“, за да се обучат в това как и какво да направят, за да започне пълноценната работа на училищната  библиотека, как да записват читатели, да попълват читателски карти, да следят движението на книгите.

Заключителната церемония по обявяване на десетте най-четени от учениците в Пловдив книги ще се състои на 13 май /петък/ от 14.00 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. В нея ще вземат участие ученици, преподаватели, представители на организаторите, издателствата-партньори. Ще бъдат представени и резултатите от конкурсите, проведени в рамките на кампанията. Ще има и томбола с имената на всички участници в проучването. На отличените в конкурсите и късметлиите в томболата ще бъдат връчени награди.

За автора

Вашият коментар