20 хил. ученици се обучават онлайн с пълни темпове в Пловдив

Пловдивските училища са на 100% обезпечени технически за дистанционно обучение с най-съвременните образователни платформи

Цялата система е изключително мобилизирана и учителите работят здраво, за да осигурят системен обучителен процес на децата.

Ентусиазмът сред учителите и учениците е забележителен! 

Всички 52 общински училища в града са с активирани облачни платформи още от 2019г. Дигитализация на учебния процес се извършва чрез използване на Google G suite за образование и Microsoft 365 за образование. Вече има близо 20 000 профила на ученици и учители в общинските училища.

От началото на годината ръстът им е с 25% повече. Учениците учат във виртуални класни стаи с видео връзка и чатове, като използват готови форми за тестове и пишат домашни, изпълняват групови задачи. До момента над 900 учители и администратори от Пловдив са преминали различни обучения от програмата „Училище в облака”. От тях близо 170 са Google сертифицирани учители. 

Към момента има и 7 паралелки, които работят по системата 1:1. Учениците работят в часовете през персонални лаптопи, адаптирани за учебния процес и почти не използват хартия в час и вкъщи.   

„Технологиите в образователната система, които въведохме през последните години, много ни помагат в настоящата ситуация. По този начин осигуряваме непрекъснат и качествен обучителен процес без учениците и учителите да са физически в класните стаи. Това е голям шанс за българското училище да се дигитализира трайно и да започне масово да се използва проектно-базиран подход в часовете. Когато учим дистанционно, няма смисъл да държим 45 минути децата пред камерите, а да даваме задачи и после да проверяваме“, споделиха от Община Пловдив. 

На сайта cloud.plovdiv.bg са качени съдържание, упътвания и видеа как точно учителите да разработват онлайн уроците.

В момента община Пловдив провежда кратко проучване в училищата какви са основните нужди на учителите и учениците и как се справят при дистанционното обучение. Целта е да се подкрепят училищата по най-ефективния начин и да продължат да осъвременяват учебния процес и след приключване на извънредното положение в страната.  

Вашият коментар