А, Б, В – да четем и пишем на родния си език

"А, Б, В…“ – буквите, които Кирил и Методий са дали в ръцете ни, за да можем да четем и пишем на родния си език.  Нека в този ден отдадем нужната почит към делото на светите братя и да погледнем назад, в миналото, за да си поемем сила.

По традиция днес за празника се провеждат тържествени шествия с участието на  ученици, учители и интелектуалци. Различните културни мероприятия, посветени на празника, имат за цел да припомнят на хората защо да се гордеят от това, че са българи. 

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица.  Първообраза на българската писменост претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид – Кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици.

Свързването на датата 24 май с Деня на Славянската писменост и българската култура произлиза от това, че след 1916 г., когато в България е установен Григорианския календар като държавен, граждански календар, денят на Св.Св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна Църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния, и така тази дата добива по-голяма популярност.

 
 

Вашият коментар