Честит международен ден на учителя!

От 1994 година насам международният ден на учителя се чества на 5 октомври и се отбелязва внад 100 държави. Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя".

На този ден си спомнете за вашите учители. За хората, които мислят за вашето образование и за това на децата ви, като мисия. Те са посветили живота си на това да дадат светлина на новите поколения. Не ги помнете с лошо, защото пътят на учителя е труден. Но те никога няма да ви го кажат.

Учителите са хората, които ни помагат да тръгнем по правилния път. Те са наши ментори, приятели, мъдреците, които търсим за съвет или просто усмихнатото лице, което ни е карало да се чувстваме като у дома в класната стая. Помня моите учители. Всеки един от тях е бил уникален сам по себе си. Няма добри и лоши учители. Има такива, които са малко по-строги. А понякога и много по-строги. Но благодаря на всеки един от тях. Защото едиствената им цел е да ни насочат по пътя на знанието. Защото знанието е най-голямата ценност. Но докато сме в училище е трудно да си дадем сметка за това. От гледната точка на възрастни започваме да разбираме нашите учители и колко безкористни са били техните намерения. Разбираме, че всички техни усилия са били, с единствената цел да е по-леко и по-добро нашето бъдеще.

Не им се сърдете, ако са били лоши понякога. Всеки един от тях освен учител е и човек, с всички несгоди, които животът би могъл да ни предостави. И ако те могат да простят всяко наше прегрешение или обида, то значи, че ние имам дължим по едно голямо Благодаря!

Вашият коментар