Човекът, който уби Плутон

На днешната дата, 29 юли, е открита планетата  джудже Ерида

Ерида е най-отдалеченият известен обект в Слънчевата система. Десетата планета е открита през 2005 г. от американския астроном Майк Браун и колегите му Чад Трухильо и Дейвид Рабинович в пояса на Кайпер – пояс от ледени астероиди, намиращи се от нас на разстояние, 30-50 пъти по-голямо от разстоянието от Земята до Слънцето. Първите оценки показват, че този обект може да е с 5% по-голям от Плутон, което дава на учените повод да говорят за откриването на още една планета.

Малко по-късно астрономите осъзнават, че в пояса на Кайпер може да се крият още десетки такива "десети планети". Така през 2006 г. Международният астрономически съюз взел решение да въведе ранг планети джуджета. Това пък „понижава“ Плутон го приравнява към други транснептунови обекти – Хаумея, Макемаке и Ерида, както и един бивш астероид – Церера. Това решение предизвиква буря от протести и несъгласия, а Майк Браун бива заклеймен като "човекът, който уби Плутон".

Орбитата на Ерида е силно разтеглена – най-далечната от Слънцето точка на нейната траектория е на 97 астрономически единици (средното разстояние между Земята и Слънцето), а най-близката – почти три пъти по-близо- 37,8 астрономически единици.

В момента Ерида се намира в най-отдалечената точка от орбитата си, но след около 250 години тя ще премине най-близо до Слънцето.

Вашият коментар