Над 200 ученици се включиха в деня на професиите в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Медицина, Психология и ИТ-специалностите най-желани сред пловдивските кандидат-студенти

Медицина, Психология и Ит-специалностите са сред най-желаните специалности от учениците в 11 и 12 клас на пловдивските гимназии. Това стана ясно след провелият се за втора поредна година "Ден на професиите", организиран от трите пловдивски Ротаракт клуба в Медициснкия университет този уикенд. 

На 25.02 се проведе специализираният ден, в който наложени в своите сфери лектори представиха различни специалности като медицина, психология, право, информационни технологии, инженерни науки и Филология. Над 200 ученици успяха да научат от първа ръка информация за обучението в български и чуждестранни университети, възможността за развитие след завършване на избраната специалност и как биха могли по-лесно да се адаптират на пазара на труда след завършване на университетското си образование. 

"Имаме за цел да покажем перспективни професии и това какво ги очаква в живота. Подбрали сме перспективни професии, като право и медицина, както и такива, които пазарът на труда има нужда, като Инженерни науки, IT, Психология, Социлогия, Философия и други", сподели председателят на Ротаракт клуб Пловдив – Филипопол Димитър Тодоров. 

"Засиленият интерес към организираният от нас Ден на професиите и присъствието на толкова ученици е доказателство, че гимназистите се интересуват от своето бъдеще и изборът с каква специалност да продължат своето кариерно развитие силно ги интересува", споделиха органиазторите за mediacafe.bg. 

Сред най-често задаваните въпроси към лекторите бяха за това как да изберат подходящия университет за желаната специалност, какво е обучението в самите университети, а също така и къде биха могли да се реализират сред завършването си.

Интерес учениците проявиха и към специалности като биоинженерството, Game design и други.

Чуйте какво сподели още Димитър Тодорв пред камерата на mediacafe.bg:

"Ден на професиите" е проект на трите пловдивски Ротаракт клуба, който ще се осъществи и на национално ниво в градовете София и Бургас с цел запознаване на кандидат-студентите с възможностите, в които те могат да се развиват след като завършат средно образование. 

За автора

Вашият коментар