Официално стартира програмата „Обучение за ИТ кариера“

Пловдивската математическа гимназия „Акад. Кирил Попов" е сред петте училищата-центрове в България, в които стартира Националната програма „Обучение за ИТ кариера“.

На пресконференция относно старта на Националната програма „Обучение за ИТ кариера", която се проведе на 12 октомври беше даден старта на програмата.

Директорът на МГ „Акад. Кирил Попов" разясни параметрите на Националната програма „Обучение за ИТ кариера". Тя ще предложи софтуерно обучение на учениците от 10 клас за квалификация по професия от направление „Компютърни науки". Професионалното образование „Приложен програмист“ ще се извършва за срок от три години в извънучебно време и в образователна среда, която се формира от партньорите – бизнес и университети. От началото на идната година обучението, което ще се води от учители и ИТ специалисти, ще се провежда във фирми от сектора на конкретно работно място, като по този начин младежите ще бъдат максимално близо до реалната работна среда.

Очаква се в програмата, която вече е отворена за регистрация, да се включат около 1000 младежи от Пловдив и областта. Регистрацията на кандидатите ще продължи до 10 ноември на сайта на МГ „Акад. Кирил Попов" на адрес. На 11 и 12 ноември ще бъде проведен входящ тест на кандидатите, като няма други ограничения, освен да не се обучават в специализирани паралелки по програмиране.

В периода 01- 05 ноември ще се проведе методическата подготовка и обучение на учителите, а софтуерното обучение на учениците ще стартира на 18 и 19 ноември. Обучението ще е модулно и завършилите, освен че ще придобият знания, ще получат диплома за професионално образование, което ще им даде шанс веднага да започнат работа във фирми ИТ сектора, а също така и предимство при кандидатстване във висше учебно заведение.

За всички ученици извън Пловдив ще бъде осигурен безплатен транспорт и настаняване.

Мониторингът на програмата ще се извършва от МОН, Агенция по заетостта, Бюро по труда, и Съвет за софтуерно образование.

 

Вашият коментар