Училищата в Пловдив започват от утре дистанционно обучение

Голяма част от пловдивските училища ще започнат дистанционно обучение от утре. В момента ръководствата и учителите се подготвят, за да може да предават уроците на своите възпитаници, които от своя страна ще трупат знания пред компютрите и ще имат нормална връзка със своите преподаватели.

Първото пловдивското училище, което обяви началния час на знятията си е СУ "Св. Патриарх Евтимий“. Ръководството му се обърна днес към своите възпитаници и родителите им във връзка с начина на предстоящото дистанционно обучение официално в страницата си. Очаква се това да направят и другите училища под тепетата.

Ето и цялото съобщение на СУ "Св. Патриарх Евтимий": 

Уважаеми ученици, родители

Във връзка с обявеното извънредно положение на територията на Република България, свързано с разпространението на COVID-19 в световен мащаб, Ви уведомяваме, че от 16.03.2020 г. учебни занятия в училище няма да се провеждат. Обучението ще се осъществява дистанционно с акаунтите в Microsoft Office 365, както и shkolo.bg и други електронни ресурси. С цел по-добра комуникация и за да не изостават учениците с учебния материал трябва всеки да бъде в акаунта си в Microsoft Office 365 в 9:00 ч. и да следва стриктно указанията на преподавателите, които ще регламентират кои електронни платформи и ресурси ще се ползват по дадения предмет и в дадения клас. Последователността на часовете ще следва седмичното разписание.

Уважаеми ученици,

Поддържайте обучителната си активност, като следвате указанията на учителите, изпълнявате поставените задачи и се упражнявате върху преподадените уроци. Ограничете максимално достъпа си до обществени места, освен ако не е наложително. Избягвайте физически контакт с Вашите съученици и други хора. Използвайте активно средствата за лична защита и хигиена, осигурени от Вашите семейства.

Уважаеми родители,

Като отговорни граждани следете здравословното състояние на своите деца. Осигурете им лични предпазни средства. Подкрепяйте, мотивирайте и контролирайте децата си да се запознават редовно с учебните материали, предоставени им от техните учители. От 16 март стартираме с прилагането на различни форми на дистанционно обучение при следване на предметите от седмичното разписание за деня. Начало на занятията за всички класове 9.00 часа, край – 13.30 часа. Продължителността на часовете е 30 минути, с кратки почивки от 10 минути и голяма почивка от 30 минути след 3-ти час, както следва:

  • 1 час – 9:00 – 9:30;
  • 2 час – 9:40 – 10:10;
  • 3 час – 10:20 – 10:50;
  • 4 час – 11:20 – 11:50;
  • 5 час – 12:00 – 12:30;
  • 6 час – 12:40 – 13:10;
  • 7 час – 13:20 – 13:50.

За начален етап, имайки предвид възрастовите особености на учениците, както и някои специфики от чисто технически характер (притежание на собствено компютърно устройство, както и умения за работа с него ) би следвало комуникацията между учител и ученик да е със съдействието на родител (възрастен).

Това е особено належащо при учениците от първи и втори клас, тъй като те не са обучавани в училище да работят с компютър. За тази възрастова група техните преподаватели ще качват учебни материали във времеви интервал между 9.00 ч. до 12.00 ч. Ако семейството няма възможност за работа с компютър, то комуникацията с учителя (какви задачи да изпълнява детето, както и какво и откъде да чете) може да се осъществява и по телефона.

От 16 март родителите и учениците ще получат допълнителни указания за провеждане на дистанционните обучения от всеки учител. За комуникация с родителите ще се използва основно електронния дневник Shkolo.bg. Съобщенията ще бъдат изпращани по платформата "Школо" до родителите и учениците, като за тази цел, моля, следете съобщенията. За провеждането на часовете е необходим интернет, лаптоп, компютър, таблет или мобилно устройство. Онлайн занятията ще са организирани така, че да следват учебната програма на паралелката. Изправени сме пред ново предизвикателство, но най-важното е да запазим спокойствие и да бъдем отговорни към себе си и близките си.

Успех!

Най-важното, бъдете здрави!"

ОЩЕ по темата за дистанционното обучение прочетете ТУК

За автора

Вашият коментар