3700 нови студенти откриха днес годината в ПУ „Паисий Хилендарски“ (СНИМКИ)

Унивеситетът е запълнил акредитирания си държавен прием почти до 100% 
 
„Във вашата младост се оглежда нашето бъдеще“, с тези думи се обърна към студентите по време на откриването на новата академична година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.
 
Той припомни, че това е 57-ата поредна учебна година за висшето училище. „През този период университът е бележил непрекъснат възход и развитие и се е утвърдил като стабилна, желана и престижна учебна институция“, сподели в словото си проф. Козлуджов. 
 
„Започваме учебната 2017/2018 година с 3400 нови студенти, които ще се обучават в деветте факултета на висшето училище. Броят се равнява на 98% от акредитирания държавен прием“, обясни проф. Козлуджов.  Заедно със заетите места в двата филиала броят на първокурсниците в ПУ „Паисий Хилендарски“ достига 3700. Като по своя дългогодишна традиция, пловдивската алма матер ежегодно, дори в годините на т.нар. демографска криза, запълва почти до 100% местата си по държавна поръчка.
 
 
Над 20 000 е броят на всички студенти в Пловдивския университет. Те се обучават в 28 професионални направления и в над 120 специалности. През октомври стартира и обучението в 118 магистърски програми. За престижа на учебния процес се грижат 600 преподаватели, като 400 от тях са с докторска степен, има 85 професори и 210 доценти.
 
Ректорът цитира също и изследване на КНСБ от настоящата година, базирано на реални резултати от обучението, престижа, реализацията на студентите и менажирането на университетите у нас. Според получените данни от изследването, ПУ „Паисий Хилендарски“ е водеща образователна институция благодарение на добрия мениджмънт на ректорското ръководство.
 
 
„Образованието и образоваността сами по себе си ценност. Университетското образование не е само прагматика. Практическите умения и компетенции трябва да бъдат продукт на висока образованост. Пловдивският университет е средище, в което младите хора формират нов начин на мислене и продължават своята социализация“, каза още по време на откриването на новата учебна година проф. д-р Запрян Козлуджов.
 
Церемонията традиционно включваше ритуално предаване от абсолвентите на първокурсниците на символите на университета – ключ, издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и знамето на висшето училище. 
 
В празничната програма със свои композиции участва вокално-инструментална формация „Жарава“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тя е сформирана от студенти от Катедра „Музика“, с ръководител Владимир Величков – докторант и преподавател в същата катедра. През м. август т.г. формацията зае първите две места в ТОП 40 Видео на световната платформа за етно музика – Еthnocloud.
 
 

За автора

Вашият коментар