Надежда Петкова от УХТ спечели национален конкурс в областта на химията

Доцент Надежда Петкова от Университета по хранителни технологии в Пловдив е тазгодишният победител в националния конкурс "Изявен млад учен в областта на органичната химия" на името на академик Иван Юхновски.

Наградата й бе връчена на тържествена церемония в Химикотехнологичен и металургичен университет при откриването на XVII Научна постерна сесия за млади учени, докторанти и студенти, организирана от ХТМУ. Отличието се присъжда за четвърти пореден път на изявен млад учен до 35 години, автор на богата и висококачествена научна продукция в областта на органичната химия. 

Доцент Петкова от катедра "Органична химия и неорганична химия" в УХТ е представила през комисията на конкурса 47 от своите публикации, направени през 2018 и 2019 г. Всички те са индексирани в авторитетни и световно признати бази данни – Web of Science и Scopus. През този период е участвала и в 14 научни форума у нас – конгреси и симпозиуми, както и в 4 извън страната.

Всичките й активности са в областта на органичната химия, фитохимията /лечебните растения/ и в частност са свързани с проучвания на инулина,  въглехидратите, функционалните храни и техния лечебен ефект върху организма.

Участва в 13 проекта заздравословен начин на живот, единият от които се отнася до разработването на бира с екстракти  от ядливи цветя – латинки и виолетки, посочи доц. Петкова. Това пиво е с повишена антиоксидантна активност, а това носи значителни ползи за тези, които го консумират.

Надежда Петкова участва активно и в Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, в която УХТ е сред водищите партьорски организации.

Вашият коментар