ПУ откри учебната си година и новите студентски общежития

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално днес учебната си година с традиционна церемония в новата спортна зала. Ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов приветства първокурсниците за с първите им стъпки към ново си начало, след което бяха предадени ключа на „История славянобългарска“, написана от хилендарския монах и знамето на  пловдивската Алма матер.

За първи път от много години насам нито един политик не присъста за да поздрави студентите в ПУ, поради факта, че денят съвпадна с откриването на предизборната кметска кампания, което не изненада, но и не разочарова особено настоящите възпитаници на университета. Извън спортната зала останаха обаче повечето първокурсници, които чакаха своя ред, за да вземат по-хубави стаи в новото общежитие. 

След официалното откриване бе даден и живот на новите общежития на ПУ, както и бе осветено новата спортна площадка на ВУЗ-а. В студентските общежития ще се настаняват младежи с отличен успех  До два месеца ще бъде готово и второто общежитие, което се строи зад новооткритото. 154 души ще бъдат настанени в новия кампус, сред тях ще има и чужденци. Нуждите на ПУ са за около 1350 легла, а в момента на общежитие са настанени около 1100 студенти.

„Това е първото новопостроено след 1989 година общежитие", сподели ректорът пред медиите. 

Повече за общежитията в ПУ може да намерите ТУК.

Вашият коментар